Чи можна вакцинуватися вагітним і тим, хто годує грудьми? - відповідає Тамара Кліщ, лікарка акушер-гінеколог

1036 0

Ми у соцмережах:

фото: AndreyPopov/Depositphotos

Вчасна вакцинація може надійно захистити матір та дитину від небезпечних хвороб, а через грудне молоко малюку ще й передаються материнські антитіла. Єдине, варто знати коли і яку вакцину використовувати — бо вагітним рекомендовані “неживі” вакцини, які містять знешкоджені віруси або їхні частинки. Про особливості вакцинації вагітних і годуючих мам запитуємо в Тамари Кліщ, лікарки акушерки-гінекологині і завідувачки Центру надання амбулаторної допомоги жінкам пологового будинку Рівненської міської ради.

 

Вакцинація під час вагітності забезпечує захистом не лише жінку, а й надає пасивний імунітет і новонародженому малюку”, - каже лікарка.

Про які основні щеплення потрібно подбати майбутнім матерям?

Від COVID-19

Попри те що Рівненщина нині перебуває в «зеленій» зоні, COVID-19 нікуди не зник. А вже цієї осені епідеміологи очікують на чергову хвилю вірусу, який постійно мутує. І вагітні – у групі ризику. За даними фахівців Центрів контролю та профілактики захворювань у США (CDC) жінки при надії, які мають симптомний перебіг ковіду, мають на 70% вищий ризик померти внаслідок цієї хвороби, ніж невагітні. З початку пандемії COVID-19 на Рівненщині від ковіду померли шість вагітних, ще у 634 майбутніх мам підтвердили хворобу. Окрім того, ковід під час вагітності підвищує ризик передчасних пологів та госпіталізації новонародженого малюка до реанімації.

Наразі є достатньо досвіду вакцинації вагітних. У вагітних, які вакциновані проти COVID-19, не було виявлено жодних негативних наслідків. Вагітним та  матерям, які годують грудьми пріоритет потрібно надавати мРНК-вакцинам, але за їхньої відсутності робіть щеплення будь-якою доступною для вас вакциною.

Від грипу

Ще одна небезпечна хвороба – грип. Так само як і у випадку з коронавірусом, через цю хворобу майбутні матері мають підвищений ризик тяжкого перебігу вагітності та госпіталізації. І що найгірше - можуть навіть померти. Тому щеплення інактивованою вакциною проти грипу рекомендується у будь-якому триместрі. Вакцинація вагітної від грипу потім допоможе захистити малюка, бо імунізуючи себе, матір передає антитіла і дитині.

Від правця, дифтерії та кашлюка

Оновлювати щеплення правця, дифтерії та кашлюка рекомендують усім дорослим кожні 10 років. Вагітним особливо варто подбати про захист і ревакцинуватися.
Це щеплення можна робити на будь-якому терміні, але найкраще у проміжку від 27 до 36 тижнів вагітності. Якщо жінку не щепили під час вагітності, то слід вакцинуватися одразу після пологів, це допоможе захистити малюка через материнське молоко від дуже небезпечного для малюків захворювання - кашлюка. Також цю вакцину радять ввести усім іншими членам сім’ї, які контактуватимуть з новонародженим. Передбачувана ефективність від вакцини становить близько 90%”, - пояснює лікарка.

До слова, це щеплення рекомендують під час кожної вагітності. Якщо ж у дитинстві ви не вакцинувалися або дані про вакцинацію неможливо підтвердити, то для повноцінного захисту потрібно отримати мінімум три дози вакцини проти правця і дифтерії (АДП-М) – спочатку першу дозу, через місяць – другу, через шість місяців після другої – третю.

Від сказу

Екстрена вакцинація, потрібна тоді, коли є підозра на можливість інфікування — наприклад, через укус тварини. Вагітним можна вводити вакцину разом з антирабічним імуноглобуліном або без нього. Якщо вас покусав собака або інша тварина, обов’язково зверніться до лікаря та зробіть курс щеплень. Смертність від сказу серед  невакцинованих – 100%.

Від гепатитів А та В

Якщо у вагітної є високий ризик заразитися гепатитами А і В, то рекомендується щепитися. Ці вакцини є інактивованими, не чинять шкоди дитині в утробі матері або новонародженому. Тож їх можна вводити, якщо у вагітної існує високий ризик заразитися. Зробити щеплення можна за свій кошт.

Фактори ризику зараження гепатитом А:

● погані санітарні умови проживання;
● відсутність чистої води;
● проживання в сім'ї з інфікованою людиною;
● сексуальний контакт з людиною, у якого є гостра форма гепатиту А;
● поїздки в райони спалахів гепатиту А.

Люди, які входять до груп ризику заразитися гепатитом В

● отримували косметологічні процедури, під час яких відбувається контакт з кров’ю, без належної стерилізації інструментів;
● перебувають на гемодіалізі та/або часто отримують переливання крові (чи її компонентів);
● народжені матір’ю, у якої діагностовано гепатит В;
● мають або мали статеві стосунки з особою, у якої діагностовано вірус гепатиту В;
● мають або мали численні сексуальні контакти чи надаєте сексуальні послуги за винагороду;
● робили собі татуювання або пірсинг;
● працівник сфери охорони здоров’я або іншої сфери, який потенційно контактує з кров’ю;
● проживають з особою, у якої діагностовано вірус гепатиту В
● перебували у країнах з високим рівнем поширеності вірусу гепатиту В;
● живуть з ВІЛ або/та вірусом гепатиту С чи мають хронічні захворювання печінки;
● вживали або вживають наркотики ін’єкційно.

Але є щеплення, які фахівці не радять проводити під час вагітності. Адже їх роблять живою вакциною, що може мати ризики для плоду. Саме тому, від деяких хвороб найкраще вакцинуватися до зачаття, ще на етапі планування дитини:

● проти вірусу папіломи людини (через обмежену кількість даних про її безпеку)
● проти кору, епідемічного паротиту та краснухи (бо КПК — це жива ослаблена вакцина)
● проти вітряної віспи (виробник вакцини рекомендує відтермінувати зачаття на три місяці)
● жива ослаблена вакцина проти грипу (LAIV)
● жива вакцина Zoster (ZVL) проти оперізувального герпесу
● жива атенуйована пероральна вакцина проти поліомієліту (щеплення може бути виправданим для вагітних, які мають високий ризик неминучого контакту, але краще вводити інактивовану поліомієлітну вакцину ІПВ)

Трапляється, що живою вірусною вакциною випадково щеплюють вагітну або жінка вагітніє протягом чотирьох тижнів після щеплення — але це не є показом для переривання вагітності. Втім, лікарі обов’язково мають проконсультувати жінку щодо можливих наслідків для дитини.

Якими можуть бути протипокази до щеплення вагітних або годуючих матерів?

“З боку акушерської патології протипокази бувають дуже рідко. Не є протипоказами до щеплення зокрема такі стани вагітної, як ранні чи пізні гестози, -  наголошує Тамара Кліщ. - Що стосується жінок, які годують грудним молоком, то особливих застережень, окрім стандартних протипоказів, щодо вакцинації немає. Навпаки, материнські антитіла продовжують в такий спосіб захищати малюка. Отже, лактація не є протипоказом до щеплень”.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також