У Всесвітній день боротьби зі сказом стало відомо, скільки мешканців області захворіли

670 0

Ми у соцмережах:

У Всесвітній день боротьби зі сказом стало відомо, скільки мешканців області захворіли

На Рівненщині за дев'ять місяців 2022 року зареєстрували 18 випадків сказу в тварин. За допомогою у медзаклади з укусами звернулося понад півтори тисячі жителів області, майже кожен двадцятий мав контакт із хворими на сказ тваринами.

Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб оприлюднив статистиеу сьогодні, у Всесвітній день боротьби зі сказом.

Сказ - одна з найдавніших хвороб, відомих людству та одна з найбільш поширених. Сказ зустрічається на всіх континентах. Незважаючи на колосальні успіхи медицини останніх десятиліть, сказ і досі є хворобою невиліковною, до того ж смерть від сказу відноситься до найбільш страшних. Проте порятунок є - це своєчасно проведені щеплення, однак, щоб їх вчасно отримати, потрібно при будь-яких покусах тваринами негайно звернутися за медичною допомогою. На щастя, щеплення призначають далеко не всім - лише в разі реальної небезпеки захворювання на сказ, яка встановлюється безпосередньо лікарем.

На Рівненщині упродовж 50 років вдавалось вберегти населення від захворювань, однак у 2015 році і в червні 2016 року все ж сказ забрав життя двох людей у Володимирецькому та Гощанському районах.

Епізоотична ситуація в цей період і по сьогодні залишається вкрай напруженою. У 2021 році зареєстровано 30 випадків захворювань серед тварин, в нинішньому вже 18. Захворіли на сказ 9 котів, 6 собак, 2 лисиці, 1 польова миша. За медичною допомогою з приводу покусу (ослинення) до лікувально - профілактичних закладів звернулися 1705 осіб, із них 79 осіб покусані хворими на сказ тваринами. Антирабічне лікування призначене 453 особам.

Вірус у тварин виділяється зі слиною за 14 днів до проявів хвороби, тому зараження настає при покусах, а також може відбуватися при ослиненні шкіри, при зніманні шкіри із хворої тварини. На сказ хворіють всі теплокровні тварини включаючи мишей, щурів, зайців, ондатр і т.д., але найчастіше в нашій області і найнебезпечнішим зустрічається захворювання на сказ серед лисиць, котів. У тварин сказ може протікати в тихій та буйній формі.

Інкубаційний період при сказі людини коливається від 7 днів до року. Перші ознаки хвороби майже завжди проявляються на місці укусу. Рубець нерідко припухає, червоніє, стає болючим, свербить. Хворі скаржаться на загальну слабкість, серцебиття, нудоту, блювання. Через 2-3 дні настає стадія збудження. Хворого мучить спрага, але при спробі напитись виникають болючі судоми ковтальних м'язів (гідрофобія), подібні явища викликає навіть вигляд води, її дзюрчання. В стадії збудження температура підвищується до 40-41 °С. Приступи збудження припиняються і настає «зловісне» заспокоєння. За ним з'являється параліч кінцівок, порушується функція тазових органів, що згодом призводить до смерті.

Щоб запобігти захворюванню на сказ, необхідно:
не контактувати з бездомними та дикими тваринами, розповідати дітям про небезпеку таких контактів;
не провокувати тварин на укуси: не намагатись годувати, надавати допомогу невідомим, безпритульним тваринам, дражнити їх;
уникати скупчень безпритульних собак;
при укусі або ослиненні твариною промийте рану водою з милом, краї рани обробіть розчином йоду і негайно зверніться в медичну установу, де в кожному окремому випадку буде вирішено питання відносно доцільності антирабічного лікування;
своєчасно робити своїм домашнім тваринам щеплення проти сказу.
Необхідно пам’ятати, що тільки своєчасне звернення до лікаря дає надійну гарантію запобігти трагічним наслідкам.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також