Чи не буде новобудова у Рівному вища за церкву?

2391 0

Ми у соцмережах:

Фото - з фейсбук-сторінки Миколи Бендюка

Новий будинок може з’явитися поблизу Свято-Успенської церкви на вулиці Тараса Шевченка. Кажуть, у тому місці стояла стара дерев’яна хата, яку потім розібрали і перевезли до музею просто неба на Радивилівщину. А науковці й старожили стверджують, що раніше там було кладовище.

Микола Бендюк, краєзнавець:

— У Рівному, біля Успенської церкви на вул. Шевченка, був цвинтар, поки його не закрили і стали хоронити за межами тодішнього міста. Сьогодні ходив по ділянці, яку готують під будівництво нової багатоповерхівки в охоронній зоні храму. Там вирили трохи людських кісток. Крім того, що це охоронна зона пам’ятки національного значення, то там ще й зона археологічної пам’ятки. Всі земляні роботи там повинні здійснюватися під наглядом археологічної служби. Тобто там суцільні заборони на будівництво будь-чого. Але виявляється, що власник ділянки вже отримав будівельний паспорт. Дозволу ні управління культури, ні міністерства забудовники не мають.

Андрій Шевчук, начальник відділу генплану управління містобудування та архітектури:

— Там близько 8 соток. Висотки чи навіть багатоквартирного будинку на них бути не може, дозволено лише два блоковані по межі садибні будинки по два поверхи з мансардою. Причому згідно з діючими раніше нормами площа кожного не мала перевищувати 300 кв. м. Нині законодавство дозволяє зводити такі садибні будинки на власних земельних ділянках до 500 кв. м.

Справа у тому, що раніше у генплані міста не було відомостей про те, що там є охоронна зона і зона регулювання забудови пам’ятки національного значення. Ці зміни було внесено лише 2021 року, а будівельні паспорти було отримано в тому ж році, але дещо раніше. Виходить, що власник має право там будуватися, але обов’язково — з дотриманням законодавчих норм щодо охорони культурної спадщини. Оскільки йдеться про пам’ятку архітектури національного значення, то дозвіл має надати Міністерство культури.

Місто має розробити механізм, як простежити за дотриманням усіх норм щодо будівництва, адже на період воєнного стану здійснювати державний будівельний контроль практично неможливо. До речі, усі дані щодо земельних ділянок у Рівному можна знайти на геопорталі відкритих даних — ця інформація є доступною для всіх, і її може перевірити кожен.

Марина Кузмічова, заступниця міського голови Рівного:

— Дозвіл видав Андрій Юрков, колишній заступник начальника управління архітектури. Наша принципова позиція — зберегти там рекреаційну зону, зберегти нашу культурну спадщину. Тим більше, що зведена у 1756 році Свято-Успенська церква є однією з найдавніших культових споруд Рівненщини, таких пам’яток архітектури національного значення у нас на всю область одиниці.

Ситуація ускладнюється тим, що на той момент діяла інша нормативна база: тобто тоді, у березні 2021-го, це було законно. За попередньою інформацією, власники земельних ділянок продали їх іншому громадянину. Тож будемо працювати над тим, як можна скасувати будівельний паспорт. Можливо, доведеться перейти в судову площину. Ми не знаємо намірів забудовника. Але розуміємо, що ризики існують і що забудовник не відступиться.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також