Колишній прокурор перекладає вину за смертельну ДТП на собаку

2677 0

Ми у соцмережах:

У колажі використане фото Суспільного

Колишнього прокурора Івана Скобуха, який скоїв смертельну аварію, відправили до ізолятора тимчасового тримання. До цього він вже встиг здобути довідку про те, що в момент злочину був тверезий, хоча пройти тест на алкоголь на місці події відмовився. Провина Скобуха очевидна, але питання не в цьому. Досі наша правоохоронна система практично ніколи не здавала своїх. Численні справи щодо суддів, прокурорів та поліцейських, які скоювали за кермом злочини у нетверезому стані, практично ніколи не закінчуються реальним позбавленням волі. Бо п’яний за кермом злочинець лише тоді, коли він не прокурор…

Дорожньо-транспортна пригода сталася 8 вересня близько 23.45 на автодорозі поблизу села Немовичі. 38-річний Іван Скобух, який був за кермом автомобіля «Nissan», на швидкості зіткнувся зі скутером «Honda», що рухався в попутному напрямку. 35-річна водійка скутера Олеся Генько із села Немовичі загинула. У неї залишилося троє дітей.

Скобух намагався втекти з місця події. Однак екіпаж патрульних, які були свідками аварії, за кілька хвилин його затримав. Поліцейські виявили у затриманого ознаки алкогольного сп’яніння, але він від проходження огляду відмовився.

У соцмережі одразу з’явилось відео із місця ДТП, де жінка, яка назвалась сестрою загиблої, благала не відпускати винуватця ДТП:

Загибла Олеся Генько

— Сестра їхала з роботи, з готелю «Варшавський», була у світловідбиваючій куртці. Він їхав п’яним. Не знаю, скільки там проміле. Він колишній прокурор, а зараз — адвокат. Людоньки, щоб тільки хоч не зам’яли цю справу, людоньки, пустіть розголос, будь ласка.

Тоді й з’ясувалося, що за кермом перебував колишній прокурор. Коли про це стало відомо, речниця прокуратури Рівненщини Оксана Жужельська одразу заявила, що жодного стосунку до прокуратури Іван Скобух не має, оскільки був звільнений у серпні 2020 року. Він потрапив до числа тих 30 прокурорів, які провалили атестацію.

Врешті колишнього прокурора затримали за статтею 208 КПК України та помістили до ізолятора тимчасового тримання. Міру запобіжного заходу для Івана Скобуха обрали 10 вересня. На судовому засіданні адвокат підсудного заперечив, що його клієнт був п’яним за кермом. За його словами, він добровільно здав зразки крові, які це підтверджують. Сам Іван Скобух теж висловився на свій захист:

— Прошу обрати цілодобовий домашній арешт. Я не є суспільно небезпечним злочинцем, я за 38 років жодного разу не притягувався до адміністративної чи кримінальної відповідальності. Ризиків нема ніяких, зі сторони обвинувачення це лише припущення. Життя людини не повернути, я у вчиненому каюсь. Бог свідок — я цього не хотів. Я 15 років працював сумлінно у правоохоронних органах і направляв до суду аналогічні кримінальні провадження.

Він також додав, що за декілька секунд до зіткнення його відволік пес, який їхав разом із ним у салоні. Відтак за рішенням суду експрокурор проведе два місяці в ІТТ.

Видання «Procud» стверджує, що Іван Скобух неодноразово порушував антикорупційне законодавство, вказуючи недостовірні відомості у своїх електронних деклараціях. Відповідно до його біографії, він народився 1982 року в Сарнах. 2006-го закінчив Національну юридичну академію України, після чого працював на прокурорсько-слідчих посадах у прокуратурах Рокитнівського, Сарненського районів, Рівненській міжрайонній природоохоронній прокуратурі, апараті прокуратури області. Наказом Генерального прокурора України від 25 липня 2014 року Івана Скобуха було призначено прокурором Рокитнівського району. Однак, починаючи з декларації за 2015 рік, він вказує, що працює старшим слідчим прокуратури Рівненської області. У своїх деклараціях за 2014, 2015, 2016 та 2017 роки Іван Скобух вказав 648 тис. грн доходів. Його дружина Альона Сергіївна за аналогічний період отримала 40 тис. грн допомоги з догляду за дитиною. Та найбільше запитань до родини прокурора виникало з приводу нерухомого майна, яке то з’являлося, то зникало у його деклараціях, коли він працював у прокуратурі.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також