Чи потрібно демонтувати монумент Слави у Рівному?

2856 0

Ми у соцмережах:

Чи потрібно демонтувати монумент Слави у Рівному?

Коли нещодавно у Львові остаточно демонтували монумент Слави, то у Рівному згадали про подібний радянський меморіал, що на вулиці Київській. У Львові на його місці хочуть встановити пам’ятник українським воїнам, передавши залишки старого у музей «Територія терору». А що б могло з’явитись на пагорбі у Рівному, якби раптом вирішили демонтувати цей скульптурний комплекс, збудований понад 35 років тому? Обговорюючи цю тему в соцмережах, рівняни найчастіше скептично казали — багатоповерхівка!

Наталія Лозовська, керівниця міського управління культури:

— Насправді у Рівному ще багато залишків минулої епохи. Є пріоритетніші моменти — те, що треба вже демонтувати, приводити в належний стан і українізовувати. Наразі Пагорб Слави не є в пріоритеті. Ми говоримо насамперед про залишок пам’ятного знака Олеко Дундичу в парку ім. Шевченка, який вважається надмогильною спорудою. Те саме стосується пам’ятного знаку Богомолову, який вважається надмогильною спорудою, але інформації, достовірної на 100%, про це немає. Ще є стела на Театральній площі, де викарбувано імена енкаведистів, які є ворогами України і перебувають у списку на декомунізацію. Це те, над чим ми працюємо спільно з обласним управлінням культури.

Тарас Обоїста, голова міської депутатської комісії з питань культури:

— Я це питання можу розглянути з трьох ракурсів: як депутат, як мешканець міста, як вчитель історії за першою освітою.

Перша думка: потрібно зробити аудит цього об’єкта: в якому він стані, що з прилеглою територією. Організувати обговорення з громадою міста, і лише тоді, після дискусій та врахувань всіх точок зору, можна говорити про долю об’єкта.

Друга думка: місту потрібно розвивати свої території в інтересах громади, облаштовувати місця, які можна відвідати сім’єю та які можуть збільшити туристичну привабливість міста.

Третя думка: вчителя історії. Меморіал є зараз напівзакинутим об’єктом, там немає поховань і музею, але це не означає, що його потрібно зносити. Демонтувати знаки, що підпадають під декомунізацію — так! Але сам об’єкт як місце пам’яті жертв війни потрібно доповнити та переробити.

Українці часто були змушені брати участь у війнах. Потрібно це показувати та про це розповідати, бо коли забудуть, що таке трагедія війни, то знову будуть «людиноподібні істоти» бігати з криком «Можем пАвтаріть». Важливо пам’ятати, що питання національно-патріотичного виховання як ніколи на часі.

Любов Романюк, очільниця обласного управління культури:

— Монумент Вічної Слави — це пам’ятка монументального мистецтва. До її складу входять пагорб і скульптурна композиція, відкритий майданчик із військовою технікою і парк Перемоги, алея Пам’яті. Загальна площа — 1,8 гектара. Охоронна зона — понад 6 гектарів. Відповідно до чинного законодавства про декомунізацію, вся символіка була демонтована. Барельєф та скульптурна композиція визнані такими, що мають художню цінність. Органи місцевого самоврядування можуть прийняти рішення про демонтаж меморіалу лише винятково з урахуванням думки громади та відповідно до чинного пам’яткоохоронного законодавства.

Дарія БОРИСОВИЧ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також