Чи стане тролейбус №001 туристичною фішкою Рівного?

1545 0

Ми у соцмережах:

Раритетний перший рівненський тролейбус №001 24 грудня прикрасили квітами й безкоштовно катали рівнян — відзначали його ювілей

45 років минуло відтоді, як дорогами Рівного проїхав перший тролейбус. 24 грудня 1974 року двадцять машин марки «Шкода-9Тр» чехословацького виробництва розпочали роботу на маршруті №1 «Мототрек-РЗВА». Досі ці старі тролейбуси їздять по місту, і приїжджі часто сприймають їх як туристичну родзинку Рівного. Насправді ж вони нарівні з новішими тролейбусами і зовсім сучасними дуобусами перевозять пасажирів. Чому б і справді не зробити із старих тролейбусів туристичну фішку Рівного — запропонували небайдужі рівняни. Міський голова Рівного Володимир Хомко пообіцяв підтримати таку ініціативу.

На сайті Рівненської міської ради зареєстровано петицію рівнянина Олександра Мамайчука:

— Наш голова так швидко оновлює тролейбусний парк, що скоро в місті не залишиться ні однієї музейної «Шкоди». Пропонує вибрати дві одиниці і реставрувати до рівня «з заводу». Та «пожиттєво» залишити їх в парку «Рівнелектроавтотрансу». Це наша історія, наша пам’ятка… Не встигнемо й оком змигнути, як підуть на металобрухт.

Пропозицію автора петиції наразі підтримали 55 рівнян. Але ще до 1 лютого можна буде проголосувати. Щоправда, міський голова Рівного Володимир Хомко заявив, що навіть якщо петиція не набере необхідних 300 голосів, щоб її розглянути, тролейбуси будуть відремонтовані.

Валентин Ткачук, керівник КП «Рівнеелектроавтотранс»:

— Поки що ми не обговорювали з міським головою тему реставрації. У нас і старі тролейбуси — на ходу, їздять переважно за маршрутом №1. Проте, оцінюючи доходи, бачу, що пасажири надають перевагу новим машинам нашого парку. Готові навіть пропустити старенький тролейбус, щоб дочекатись більш нового. Якщо і реставрувати тролейбуси, про які йдеться в петиції, то хіба з туристичною метою. Але сама процедура — не таке просте діло. На це треба час. Он Люблін, який купив у Рівному стару «Шкоду» для екскурсій, вже рік реставрує. Та й деталей оригінальних до цих моделей вже давно ніхто не випускає.

Тролейбус у центрі Рівного. Фото зроблено 40 років тому Анатолієм Вільковичем — фотографом-ентузіастом та одним із членів команди київських інженерів, які готували тролейбуси до пуску. На сторінці Антона Бриниха у Фейсбук опубліковано фоторепортаж із старими світлинами п.Вільковича

Рівнянин Антон Бриних, який знає про тролейбуси в Рівному все, від початків їхньої історії в нашому місті:

— Один з ретро-тролейбусів, котрий пропонують відреставрувати, вже декілька років не працює на маршрутах — використовується лише для туристичних поїздок та як навчальний. Цьогоріч у день тролейбусного ювілею він безкоштовно катав рівнян та гостей міста.

Взагалі, цей тролейбус з бортовим номером «001» — найстаріший діючий пасажирський тролейбус України і саме той, котрий відкривав рух у місті. Для регулярної роботи на лінії він незручний, оскільки має тільки двоє дверей, що сповільнює посадку та висадку пасажирів, однак для екскурсійних мандрівок — краще і не придумаєш, бо має багато сидячих місць.

Декілька разів на рік до Рівного приїжджають туристи з різних країн — Чехії, Словаччини, Німеччини, Великобританії та інших — і орендують його та інші «Шкода-9Тр» для приватних фотосесій, надаючи перевагу маршруту №6, котрий виходить за межі міста. Буде чудово, якщо у міської влади з’явиться можливість відреставрувати принаймні один такий тролейбус. Щоправда, реставрація потребує часу, коштів та окремого місця, де машину ремонтуватимуть.

Практика відновлення старовинної техніки поширена у країнах Європи. Наприклад, у квітні транспортне підприємство чеського міста Брно придбало в «Рівнеелектроавтотрансу» один з таких ретро-тролейбусів, котрий у 1996 році був там же і куплений для Рівного вже як «секонд-хенд». Машину відновлять до заводського стану, і вона поповнить колекцію історичного рухомого складу, експонати якої під час свят виїжджають на вулиці Брно на радість городянам.

Оскільки у Рівному зберігся унікальний тролейбус, а історичних пам’яток у місті небагато, наша «одиничка» має всі шанси стати туристичною родзинкою.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також