Чиє тепло? Бізнес у Рівному поставили на «лічильник»

1934 0

Ми у соцмережах:

Чиє тепло? Бізнес у Рівному поставили на «лічильник»

Рівненські підприємці, які мають магазини та офіси у житлових будинках, нарікають на незрозумілі борги за тепло, які їм виставило «Рівнетеплоенерго» за минулий опалювальний період. І через які їм тепер набридають колектори.

Нещодавно це питання розглядали на постійній депутатській комісії з питань економічного розвитку та підтримки підприємництва. Як поскаржилася на засіданні одна з підприємиць, теплопостачальна компанія внесла її до списку боржників, за яким діють колектори: «Спочатку 180 тисяч гривень мені виставили, а в мене своє опалення. Почала розбиратися. Сказали, що мене немає в списках. В понеділок сума змінилася, вимагають уже 80 тисяч. Дуже дивно все це виглядає».

Олена Нездюр, депутатка міської ради Рівного, член комісії:

— До нас масово звертаються підприємці через ситуацію, яка виникла у них з нарахуваннями за тепло — як отримали платіжки, то просто жахнулися сумам! Йдеться саме про тих підприємців, які працюють на перших поверхах житлових будинків. Колізія в тому, що вони мають теплові лічильники, а тепла від будинкових мереж не отримують, труби ізольовані. Чимало опалюють приміщення самі за допомогою електроприладів. Наприклад, в продуктовому магазині ті самі холодильні установки дають достатньо тепла. Дехто з цих підприємців взагалі кілька місяців не працював через війну, був змушений деякий час простоювати або закрив справу, лічильники — на нулі. Але місцева теплопостачальна компанія чомусь нарахувала їм усім такі великі суми за минулий опалювальний період, що люди не в змозі їх оплатити та хочуть зрозуміти — чому вони мусять платити? Яка методика нарахування, звідки раптом взялися такі цифри? Люди вважають це несправедливим і звернулися до депутатів міської ради. Скаржаться на колекторів, які заважають їм нормально працювати і вимагають сплатити борг, буває, що й погрожують. Це — ненормальна, якась абсурдна ситуація. Ми промоніторили як відбуваються такі нарахування в інших регіонах, то в Рівному чомусь ці суми більші в рази.

У нас була зустріч у Майстерні міста, на яку зібралося понад 30 підприємців, і до них постійно приєднуються все нові колеги по нещастю. Безпосередньо на засідання комісії приходить ініціативна група з 5–6 осіб. Домовилися, що підготуємо звернення до Мінрегіонбуду, щоб надали роз’яснення щодо цієї методики, за якою ідуть нарахування за теплову енергію для цієї категорії споживачів. Підприємці будуть звертатися до суду. Адже колективний позов подати не вийде, бо в кожного ситуація різна. Та навіть перемога в суді одного створить прецедент, який допоможе іншим.

Олександр Ющук, директор ТОВ «Рівнетеплоенерго»:

— Справа в тому, що з 1 листопада минулого року почала діяти нова методика розподілу теплової енергії, затверджена урядом. Ми справді звернулися до однієї юридичної особи, яка допомагає нам опрацьовувати борги споживачів, в тому числі й підприємців. Загалом під час минулого опалювального сезону підприємці заборгували майже 21 мільйон гривень. Звісно, вони можуть подавати до суду, якщо не погоджуються з даними сумами, але не думаю, що суд скасує дію постанови Кабміну — ми ж лише виконуємо те, що нею прописано.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також