Чиї рейки на Парковій?

5563 0

Ми у соцмережах:

Чиї рейки на Парковій?

Другий тиждень влада та поліція Рівного не можуть знайти власника квартири, який через несучі стіни житлової чотириповерхівки вивів назовні 12 масивних металевих балки. А без цього, як з'ясувалось, немає й відповіді на занепокоєння решти мешканців, чи не завалиться через реконструкцію їхнім утаємниченим сусідом свого житла весь будинок.

Олена Кошолкіна, рівнянка:

— Моя мама Олександра Мартинюк живе у двокімнатній квартирі №12 на третьому поверсі будинку на вулиці Парковій, 2. А над нею, у квартирі №16, що на четвертому поверсі, хтось затіяв ремонт. Матері 78 років, вона учасник бойових дій та інвалід другої групи, а там постійний гуркіт, гупання, шум електроінструментів. Але вона терпіла. Аж поки зверху по периметру квартири вивели назовні двометрові залізні рейки. Невідомо, що там власник задумав на них далі добудовувати — чи додаткові кімнати, чи балкон… Але ж та прибудова однозначно закриватиме сонячне світло у вікнах маминої квартири, і що основне — це ж несучі стіни пробили, щоб ті рейки вивести. А будинку понад півсотні років, чи витримає він, чи не завалиться? Зателефонувала на гарячу лінію міськвиконкому 1553, а мені: «Ви краще поліцейських викличте, в них зараз широкі повноваженння». Подзвонила в поліцію, одразу приїхали. Подивились на ті рейки і сказали, що заяву потрібно написати. Мама написала. Аналогічні заяви від її імені я також написала на ім'я міського голови Володимира Хомка, в ДАБІ області, а також зателефонувала в ЖКП «Покровське», якому належить житловий будинок на Парковій, 2. Але поки все марно. Минуло півтора тижня, а віддзвонились тільки з управління ДАБІ й тільки для того, щоб запитати, чи не знаємо ми самі, хто власник квартири, який затіяв ремонт.

Сергій Рижук, заступник начальника Державної архітектурно-будівельної інспекції у Рівненській області:

— Попередньо, йдеться про те, що немає жодних дозвільних документів на реконструкцію квартири з прибудовою до неї балкона чи якихось інших приміщень. Тому, скоріше за все, за результатами перевірки буде накладено штраф та припис про усунення порушень. Ось тільки ще питання, на кого саме? На того, хто в тій квартирі живе чи не живе, але мав би отримати дозвільні документи на реконструкцію. Чи, в першу чергу, на ЖКП «Покровське», яке є балансоутримувачем житлового будинку, відповідає за його безпечну експлуатацію та мало б стежити за тим, хто там і що взявся перебудовувати. Але у будь-якому разі передбачено чималі штрафні санкції. Якщо порушення вчинив громадянин, фізична особа — від 6?800 до 8?500 гривень. Якщо юридична особа, підприємець — набагато більше.

Олег Бездіжий, начальник ЖКП «Покровське»:

— Ми вже виїжджали до будинку на вулиці Парковій, 2, але у квартирі, з якої на вулицю вивели двотаври, нікого не було. Там наче якісь нові власники. Знайдемо їх, то й будемо запитувати, чи є в них якісь дозволи на перепланування. Але, скоріше за все, жодних відповідних документів там ніхто не оформляв. Окрім того, сусіди не в курсі, що в тій квартирі перебудовують. Тобто власник не запитував у них дозволу, хоч мав би це зробити.

Оксана Юрченко-Погореляк, речниця патрульної поліції Рівного:

— Жінка написала заяву про те, що її сусід пошкодив несучі стіни багатоквартирного житлового будинку. Цю заяву патрульні передали в Рівненський міський відділ поліції, далі справа за слідчим, який її розглядатиме.

Володимир КРУШЕЛЬНИЦЬКИЙ.
P.S. Як з'ясувала «РВ», у міському відділі поліції заяву рівнянки зареєстрували в так званому «Журналі єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події» та передали її на розгляд дільничного інспектора, який закріплений за вулицею Парковою.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також