Чого ми не знали про свої суглоби, але варто знати

1856 0

Ми у соцмережах:

Чого ми не знали про свої суглоби, але варто знати

Остеоартроз (остеоартрит) – це хронічне незапальне захворювання суглобів, а точніше, суглобових хрящів.

 Остеоартроз може уражати будь-який суглоб тіла. Як правило, суглоби рук, колін (гонартроз), стегон (коксартроз) і хребта уражаються
найсильніше. Цей дегенеративний стан виникає, коли зношується хрящ, який знижує рівень тертя в суглобах і захищає їх від стирання. Тоді кістки стикаються одна з одною під час руху суглоба і це викликає біль і хрускіт у суглобах.

На фото: Казаков Олексій Валерійович

Остеоартроз може бути діагностований тільки ортопедом.

Для цього проводяться такі тести, як магнітно-резонансна томографія (МРТ), комп’ютерна томографія (КТ) або рентген. Ці тести підтверджують втрату хряща і наявність кісткових шпор, що оточують ушкоджені суглоби. Іноді проводяться лабораторні аналізи, такі як біохімічний аналіз крові і аналіз суглобової рідини, щоб проаналізувати стан суглобів і виключити інфекційний процес або системні захворювання (такі як ревматоїдний артрит та подагра).

Вкрай важливо звертати увагу на фактори, які сприяють розвитку захворювання:

✔️Вік: ця хвороба зазвичай уражає людей похилого віку. Майже половина людей старше 50 років відчувають біль в суглобах.
✔️Стать: жінки більш схильні до ризику розвитку остеоартрозу, ніж чоловіки.
✔️Надлишкова вага та ожиріння: надлишкова маса тіла впливає не тільки на ваш зовнішній вигляд, але також збільшує механічне навантаження на кульшові та колінні суглоби. Фактично кожен додатковий кілограм ваги додає по 6 кг. навантаження на кожен із двох колін. В поєднанні з цими біомеханічними факторами, прозапальні цитокіни, котрі виробляються в жировій тканині, також можуть бути причиною запалення, та руйнування хряща.
✔️Травми суглобів і деформація кісток: травми, що виникають під час занять спортом або в результаті нещасного випадку, можуть збільшити ваші шанси на розвиток остеоартрозу. Травма, яка сталася кілька років тому, може сприяти розвитку остеоартрозу в наступні роки. Люди, що народилися з дефектом хряща або кістки, також схильні до запалення у суглобах.
✔️Професія: робота або завдання, які створюють стрес для конкретного суглоба, можуть збільшити ризик ушкодження хряща в цьому суглобі. Регулярно повторювані одноманітні навантаження можуть привести до остеоартрозу.
✔️Генетика: якщо у одного або обох батьків остеоартроз, дитина також схильна до розвитку остеоартрозу.
При лікуванні остеоартрозу використовуються зазвичай нестероїдні протизапальні препарати, знеболювальні на основі трамадолу, судинні препарати, вітаміни групи В та хондропротектори.

Також у випадках, коли біль стає нестерпним, хворим пропонують введення глюкокортикостероїдів параартикулярно, або в суглоб. Ці препарати ще більш руйнують суглобову поверхню, хрящ , і з часом, при неправильному застосуванні даних препаратів, призводить до повного руйнування хрящової тканини , що виносить вирок суглобу - необхідність тотального ендопротезування суглобу.

Це перелік методів лікування, які можуть вам запропонувати в амбулаторних умовах поліклініки чи на стаціонарному лікуванні у відділенні.

Крім цього, необхідні фізичні навантаження, в тому числі водні, силові вправи, розтяжки, що допоможе схуднути і, таким чином, зменшити навантаження на суглоб.

ЧОМУ НЕ ПРАЦЮЮТЬ ХОНДОПРОТЕКТОРИ?

Так звані хондропротектори — це добавки, що нібито захищають та відновлюють хрящ, дуже популярні серед атлетів та пацієнтів із різними формами артриту. Проте це міф)

Водночас жоден із протоколів лікування остеоартрозу та ревматоїдного артриту не радить застосування хондроїтин сульфату (ХС) та глюкозаміноглікану (ГГ) - двох найпоширеніших “хондропротекторів”. Про жодні “хондропротектори” не йде мова у жодних з європейських рекомендацій.

Керівництво з лікування остеоартрозу від Американської асоціації хірургів-ортопедів “дуже не радить” застосування хондроїтину.

Дослідження впливу цих речовин на стан суглобів в пацієнтів чи лабораторних тварин досить суперечливі, недосконало сплановані і часто проведені упереджено. Є певні докази, що в короткостроковій перспективі ХС допомагає 20% людей і помірно зменшує біль при остеоартриті.

Більш ніж півроку цей ефект не триває. ”Хондропротектори” не мають антиревматоїдного ефекту, хоча також можуть дещо зменшувати біль.

(Мета-аналіз в період 2013-2017 років, 87 статей европейських та американських дослідників повідомляє, що не існує доказів ефективності цих добавок та закликає не прописувати їх, не покривати за рахунок страхових програм і не купувати на свій розсуд.)

Комбінація ХС та ГГ може мати побічні ефекти чи взаємодіяти із ліками, що є небезпечно.

Що робити? Як лікувати артроз, коли не допомагають пігулки, порошки, мазі, гелі, в/м уколи, в/в крапельниці. Народні методи, капустяний лист, настоянка із меду , спирту та гілочки ялинок)))

Вихід є. В нашому місті з’явилась принципово нова клініка вертебрології та реабілітації, яка руйнує стереотипи лікування в державних установах, має найсучасніше обладнання, якого немає в жодній лікарні, поліклініці Рівненської області.

Професіоналізм лікарів підтверджено пройденими курсами підвищенням кваліфікації.

Для забезпечення рухливості суглобів та підтримання природної змазки суглобовій поверхні ми використовуємо

☑️PRP - терапію (плазмотерапію)- це іньєкції власної плазми пацієнта, збагаченої тромбоцитами, для стимулювання регенерації, зменшення запалення і болю у суглобі.

Що поєднується із фізіотерапевтичним лікуванням:

☑️Лазер високої інтенсивності (ЛВІ), який вже після 1-2 процедури робить дива, знімає набряк, больові відчуття, глибина проникнення ЛВІ- 10-12 см ;

☑️Міостимуляція м’язів;

☑️Ударнохвильова терапія;

☑️Ударно-хвильова терапія,

☑️Магнітотерапія;

☑️Комп’ютерне витяжіння для суглобів,

☑️Введення гіалуроновоі кислоти високої молекулярності в суглоби - це штучний протез синовіальноі рідини для суглобів.

☑️Лікувальна гімнастика для суглобів під ретельним наглядом інструктора із ЛФК.

За даними Європейської та Американської асоціації ортопедів травматологів, за останні роки кількість призначених знеболюючих та НПЗ препаратів зросла на 800%!

Тривале застосування НПЗП небезпечно!

Більшість людей вже втомились пити пігулки (багатьом це взагалі протипоказано!), витрачати кошти на неефективні гелі, оскільки вони маскують симптоми, а не лікують. 

Сучасна медицина, яку у Рівному представляє центр "Авангард Мед",  готова сказати "ні" болю та допомогти вам підтримати ваші суглоби, комплексно підійти до лікування і все ж таки  призупинити таке захворювання, як артроз, і продовжити життя вашим суглобам.

На фото: Чумаченко Роман Миколайович, лікар ортопед-вертебролог

Звертайтесь до нас в центр вертебрології та реабілітації Авангард Мед, що в м.Рівне, вул.Замкова, 20 ☎ 096 561 65 65                                                    Ліцензія  МОЗУ 3083 від 30.12.2020                                                           

Сайт: https://avangardmed.com.ua/

Соцмережі:https://instagram.com/avangardmed.rivne?utm_medium=copy_link

https://www.facebook.com/avangardmed.Rivne


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також