Чому дистанційне навчання не привід відмовлятись від щеплень: проти яких небезпечних хвороб мають захистити себе освітяни? - відповідає Віктор Мороз

1170 0

Ми у соцмережах:

Чому дистанційне навчання не привід відмовлятись від щеплень: проти яких небезпечних хвороб мають захистити себе освітяни? - відповідає Віктор Мороз

Новий навчальний рік у школах Рівненщини почався з дистанційних уроків – на екранах смартфонів та планшетів. До звичного навчання за партами у закладах повертаютсья поступово. Попри це учні і вчителі все одно ведуть звичне життя: відвідують магазини, зустрічаються з друзями, користуються громадським транспортом. Це означає, що ризики захворіти на інфекційну хворобу нікуди не поділися, а тому важливо вакцинуватися від хвороб, як завжди.

Про щеплення для вчителів розповідає Віктор Мороз – завідувач відділу імунопрофілактики ДУ «Рівненський обласний центр контролю і профілактики хвороб МОЗ України»:

- Під час роботи в колективі найбільшу загрозу становлять інфекції, що передаються повітряно-крапельним шляхом. Бо коли є скупчення людей, існує висока можливість поширення хвороби. Зокрема, COVID-19. Є певний перелік професій, для яких щеплення проти ковіду є обов’язковими і педагоги увійшли туди також. У зв’язку з військовим станом ця норма знята, але ковід нікуди не зник, тому все одно необхідно захистити себе і вакцинуватися.

Нині ми спостерігаємо постійний ріст захворюваності: за 39-й тиждень 2022 року в Рівненській області зареєстровано 1738 підтверджених випадків COVID-19, що на 14,5% більше за попередній тиждень. Тому цієї осені слід очікувати чергового підйому захворюваності на ковід. Якщо ви зробили щеплення і від того моменту минуло вже понад 6 місяців, то потрібно вколоти бустерну дозу. Кампанія вакцинації другою підсилюючою дозою мала початися з середини вересня. На сьогодні у пунктах вакцинації Рівненщини наявні вакцини – Comirnaty (Pfizer), Coronovac та Janssen. До речі, якщо порівняти з минулим роком, то торік влітку по ковіду теж було затишшя, а потім почався ріст захворюваності. Але торік смертність була значно вищою, нині ситуація помітно краща. Це можна пояснити саме тим фактором, що вже проведено велику кількість щеплень. Звісно, вакцинована людина також може перехворіти ковідом, але матиме легший перебіг хвороби і не помре.

Які ще щеплення потрібно зробити вчителю?

- Не варто забувати про вакцинацію проти дифтерії та правцю. В даному випадку недостатньо щеплення, яке вам зробили в дитинстві. По досягненні 26-річного віку ревакцинація потрібна кожні 10 років. Смертність від правця сягає 70%, а без вчасного лікування шансів вижити взагалі немає. При цьому, заразитися можна навіть через найменшу подряпину, якщо у неї потрапить бруд. Вакцина проти правця та дифтерії АДП-М є комплексною. Тому знадобиться всього один укол. Це щеплення також є безкоштовним, як і щеплення проти ковіду.

Восени та взимку Рівненщину часто «атакує» грип. Чи входять вчителі до групи ризику?

- Звісно. Грип є небезпечною інфекційною хворобою, яка може дати досить серйозні ускладнення і, навіть, призвести до смерті. Тому вакцинацію проти грипу варто робити щорічно. Єдине, що за вакцину доведеться заплатити, вона не є безкоштовною і не входить до переліку обов’язкових щеплень. Зазвичай, вакцина з’являєтья у продажу вже наприкінці вересня.

Які «дитячі» хвороби загрожують педагогам, які цілими днями працюють в дитячих колективах?

- Насамперед, це кір та краснуха. Для кору характерний підйом захворюваності в середньому кожні 5 років. Враховуючи, що останній спалах кору був 2018-ого, значить, наступного року можна очікувати нову хвилю. Якщо людина не перехворіла в дитинстві, не вакцинувалася проти кору, то варто обов’язково зробити щеплення. Вакцинація проти кору здійснюється комбінованою вакциною КПК: проти кору, епідемічного паротиту та краснухи. Краснуха є дуже небезпечною саме для вагітних. Якщо жінка при надії заразиться на першому триместрі вагітності, існує надзвичайно великий ризик патологій в розвитку плоду. Дитина може народитися з вадами слуху та зору, серцево-судинною патологією. Існує також вітряна віспа, яка саме в дорослому віці переноситься набагато важче й спричиняє ускладнення – були випадки, коли хворі втрачали зір. Але вакцину проти вітряної віспи держава не закуповує, нею можна щепитися лише за власний кошт. З бажаних щеплень для дорослих я би ще згадав про вакцинацію проти гепатиту Б. Звісно, більший ризик заразитися мають саме ті, хто контактує з кров’ю. Але на побутовому рівні ризики також існують – під час відвідування стоматолога або манікюрного салону, наприклад. Для захисту потрібно зробити три щеплення: перше, за місяць друге, і за півроку третє.

Ті, хто працює з людьми, завжди мають вищі ризики заразитися, ніж представники інших професій. Але небезпека чатує на всіх нас - навіть на прогулянці, під час поїздки в громадському транспорті або походу по магазинам. Тому я би радив усім дорослим дбати про власне здоров’я, зміцнювати імунітет і вчасно робити щеплення.




ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також