Чому доля безпритульних собак — відповідальність волонтерів, а не міської влади?

743 0

Ми у соцмережах:

Чому доля безпритульних собак — відповідальність волонтерів, а не міської влади?

На початку березня почала працювати спеціальна комісія, яка має запропонувати міськраді шляхи вирішення проблеми з безпритульними тваринами у Рівному. Комісія уже побувала в стерилізаційному центрі, що на вулиці Київській, де також планується побудувати притулок для бездомних псів.

Ростислав Кралюк, заступник директора КАТП 1728, до структури якого належить стерилізаційний центр:

— Комісія, яка створена з незаангажованих людей, волонтерів, які опікуються проблемою центру стерилізації та безпритульних тварин, дасть свої рекомендації. Я думаю, буде пропозиція щодо притулку і, ймовірно, фінансування деяких видатків центру.

Зураб Кантарія, депутат міської ради:

— Ця комісія має дати розуміння того, як можна покращити ситуацію з безпритульними тваринами в місті, як скоординувати діяльність різних волонтерських груп і як «вибити» кошти на будівництво притулку, на стерилізацію, на інформаційну кампанію. Говорили і про перспективу реєстрації тварин, які мають господарів.

Алла Лосік, зоозахисниця:

— Є група волонтерів, які вбачають проблему винятково в тому, що в стерилізаційному центрі не такий керівник, якого б їм хотілося. Але глобальніша проблема в тому, що не існує ні правил, ні положення, ні зобов’язань, хто і що має робити. Відповідно, немає належного фінансування. Яким би не був керівник, він не може через це повною мірою виконувати поставлені завдання.

Твердження волонтерів, що вони своїми силами щось вирішать — найбільша ілюзія, яка є сьогодні в цій проблемі. Не можуть волонтери своїми силами вирішити питання, які законодавчо закріплені за органами місцевого самоврядування. Стерилізаційний центр отримує трохи більше 900 тисяч гривень. З них 600 тисяч витрачають на заробітні плати, на решту витрат коштів майже не залишається. На стерилізацію на рік виділили лише 100 тисяч гривень. На харчування, закупівлю пально-мастильних матеріалів тощо закладено в місяць 500 гривень. В той час як на території центру перетримується до сотні тварин.

Щодо притулку. Нині проєкт розроблено так, що притулок можна будувати почергово: не виділяти одразу всю суму, а поступово фінансувати. Якби це відбувалося впродовж минулих п’яти років, то сьогодні ми з вами мали б функціональний притулок.

Дарія БОРИСОВИЧ.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також