Чому рівненські лікарі неохоче йдуть по вакцину?

2152 0

Ми у соцмережах:

Першою вакцинованою на Рівненщині стала медсестра кардіологічного відділення центральної міської лікарні Рівного Тетяна Васечко

Схоже, що тих 17 500 доз вакцини від коронавірусу, які минулого тижня привезли в область, вистачить надовго. Планувалось їх використати для щеплення 8500 медиків. Поки що згоду вколоти препарат дали тільки 2500 працівників медичних закладів. А щеплено за тиждень — лише понад 100 медпрацівників. Дехто каже, що не так давно перехворів на коронавірус, тож має імунітет. А багато хто насправді чекає іншої вакцини.

Як відомо, на Рівненщину, як і в інші області, завезли вакцину AstraZeneca (CoviShield), вироблену в Індії. Натомість люди чекають на вакцину Pfizer, бо вважають її безпечнішою й ефективнішою. Проте в обласному управлінні охорони здоров’я наголошують: вакцини Pfizer буде небагато і всім бажаючим не вистачить.

Олег Вівсянник, начальник управління охорони здоров’я області:

— Вакцина AstraZeneca (CoviShield), що надійшла в область, хоча й виготовлена на виробничих потужностях індійської фармацевтичної компанії, проте запатентована в лабораторії шведсько-британської компанії AstraZeneca. Вона рекомендована до використання у Великій Британії та країнах Європи. Відсоток результативності становить 63%, що дозволяє її використовувати в процесі вакцинації й здобуття колективного імунітету, а також робити щеплення пацієнтам старшим 18 років.

Олена Гандзюк, заступниця начальника обласного управління охорони здоров’я:

— Станом на вівторок, 2 березня, вже вакциновано понад сотню медичних працівників. У жодного з них не було побічних реакцій. Проте ми не виключаємо, що вони можуть бути. Адже візьміть навіть дитячий «Парацетамол» і почитайте інструкцію — немає жодного препарату, який не міг би викликати тих чи інших побічних реакцій.

На сьогодні ми не маємо жодної письмової відмови від вакцинації, проте це справа добровільна. Поки що вакцинуватися зголосилися 2500 медичних працівників. Окрім того, було внесено зміни до дорожньої карти вакцинації, згідно з якими до першої черги на щеплення включили лідерів громадської думки, керівників профільних управлінь. На Рівненщині чимало з них заявили про бажання отримати препарат, але прізвищ називати не буду.

В першу чергу вакцинуємо тих, хто або не хворів на коронавірус взагалі, або перехворів більш як 6 місяців тому. Проте і перенесений COVID-19 не є показом чи протипоказом. Серед медичних працівників, які виявили бажання отримати препарат, є й чимало таких, які хворіли на коронавірус.

Щодо вакцини Pfizer, то ми очікували на її поставку ще 15 лютого. Але охочих її отримати в Україні значно більше, ніж буде самих доз. Тож маємо розуміти, що всім її не вистачить. Буде обрано категорію населення, в тому числі й на Рівненщині, яка отримає вакцину Pfizer. Хто будуть ці люди — сказати поки не готова.

Тетяна Васечко, медсестра кардіологічного відділення центральної міської лікарні Рівного, стала першою вакцинованою від COVID на Рівненщині:

— Сумнівалася трохи, але потім подумала, що я — медик, який працює в опорній лікарні. Ми як ніхто бачимо, до чого призводить захворювання на коронавірусну інфекцію. Ми все ж таки європейська країна і маємо це все усвідомити. І наслідки, й перебіг самого захворювання є тяжкими, тому я погодилася на вакцинацію…

Не всі виявляють бажання щеплюватись, є й ті, котрі поки проти вакцинування. Бояться ускладнень навіть ті, що перехворіли. Насамперед у них страх перед вакцинацією. Я не переконую таких колег, щоб вони провакцинувались, сподіваюся, що буде результат. Ставтесь відповідально до свого здоров’я. Недарма ж нас із самого дитинства вакцинують від дифтерії, правця. Так само й проти грипу.

Вікторія Пашковська, лікарка мобільної бригади Рівненського району:

— Безпечність вакцини AstraZeneca я не піддаю сумніву. Проаналізувавши всю доступну інформацію щодо цієї вакцини та пройшовши навчання, я вирішила робити щеплення саме нею. Разом з тим, потрібно зважати не стільки на виробника, як на необхідність екстреної вакцинації. Оскільки ми зараз знову спостерігаємо зростання рівня захворюваності на COVID-19 і бачимо його негативні наслідки…

За довгий період існування застудних захворювань, ГРВІ та грипу Україна і світ вперше стикнулися із вірусом, що викликає довготривалий перебіг захворювання і зміну активності. Тому щоб вберегтися від коронавірусної інфекції або ж перенести її без ускладнень, вакцинація необхідна.

Тим часом відомий в Рівному лікар Павло Сільковський висловив таку думку на своїй сторінці в соцмережі:

— Ми знаємо, що вакцинація ефективна проти тих інфекцій, до яких утворюється стійкий імунітет. Якщо припустити, що імунітет проти ковіду нестійкий, то немає сенсу вакцинуватися взагалі. А якщо стійкий, то для чого вакцинувати перехворілих?

Ми досі чуємо, що дослідження не показують, чи достатньо стійкий імунітет після хвороби. Бо малий час спостережень. Вакцинація ж розпочалася кілька місяців тому. Але вже є дослідники, які стверджують, що після вакцинації імунітет стійкий. У той самий час, коли нас вчили, що жодна вакцина не створює потужнішої імунної відповіді, ніж перенесене захворювання.

Я не знаю хвороби, після якої ти перехворів і маєш імунітет на трошки. Але якщо від неї зробиш вакцину — то вже на довго. При цьому все більше країн заявляють, якщо ти отримав вакцину, то тобі і подорожі, і без карантину, і без тестів. А якщо перехворів — то дзуськи! І це не про антивакцинаторство. Це про підходи до вакцинації. Коли раніше тебе вчили, що імунобіологічні препарати — це дуже серйозно і має бути вкрай обережний підхід. А тепер ящики з вакциною розвантажують в протичумних костюмах, але перевозять звичайними бусами.

Хворіти погано і краще не хворіти. Але це якщо ти маєш вибір. А якщо твій вибір — вакцина попри все? Якщо ніби добровільно, а по факту — прихований примус? То це робить честь і авторитет вакцинації? В результаті виникає підозра, що нас просто намахують. Бо все те, чому тебе вчили вчора і що вчора було таке важливе, сьогодні уже ні. Мовляв, те вчорашнє неправильне. Правильне сьогоднішнє. Але логічних обґрунтувань немає. І чому тоді дивуватися, що в медиків є недовіра?

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також