Чому не можна спалювати опале листя та суху траву

1588 2

Ми у соцмережах:

Чому не можна спалювати опале листя та суху траву

Цьогоріч рівненські рятувальники уже ­40 разів виїжджали на ліквідацію пожеж, які виникали через підпалювання сухої трави, листя та сміття. Порівняно з попередніми роками кількість таких пожеж не збільшилася. Але цьогоріч є особливість — спалювати сухостій почали ще з кінця лютого.

Дмитро Мельник, речник ГУ ДСНС у Рівненській області, застерігає рівнян, що спалювання сухостою шкодить не лише довкіллю та здоров’ю людей, а ще й через сильну задимленість на дорогах, може спричинити більше ДТП.

За спалювання чагарників передбачено штраф від 170 до 1500 гривень, якщо винуватець посадова особа штраф передбачений більший — від 850 гривень. Коли ж наслідки підпалів масштабні, тоді настає кримінальна відповідальність — порушника можуть позбавити волі на термін від п’яти до десяти років.

Іноді наслідки можуть бути трагічними для самого палія. Так, 22 березня житель Березнівського району неподалік свого будинку палив сміття та отримав 90% опіків тіла. Потерпілого у тяжкому стані доправили до Березнівської районної лікарні, проте врятувати 69-річного чоловіка не вдалося. Від опіків наступного дня він помер. Як повідомили у відділі комунікації ГУ Нацполіції у Рівненській області, причиною того, що чоловік впав та обгорів, був раптовий напад епілепсії.

Незважаючи на заборони та штрафи, рівняни продовжують спалювати суху траву, листя та сміття. Нариклад, 23 березня у Рівному на вулиці Ботанічній вигоріло 0,2 га сухої трави. Сухостій також горів у неділю в районі Нового Двора. За словами рятувальників, полум’я було настільки сильне, що була загроза перекидання на житлові будинки, які розташовані поруч.

Олег Герута, еколог, розповів, чому не можна спалювати суху траву та листя:

— Те, що для нас здається сухою травою, очеретом та опалим листям, для багатьох комах — середовище їхнього існування. У сухій траві птахи можуть ховати свої гнізда, там живуть гризуни, плазуни, їжаки, зайці. Тому спалюючи суху траву, ми спалюємо «будинки» цих тварин. А для них це так само, як хтось підпалив би Рівне. Також спалюючи суху траву, мало хто думає про шкоду для ґрунту. Важливо, аби рештки рослин, коріння, листя перегнивали, таким чином азот, сірка, які є у ґрунті, утворюють органічні сполуки азоту. Проте коли спалюють ці органічні сполуки, то утворюються легкі кислотні азоти, які у вигляді кислотних дощів випадуть на ґрунт, підкислять його, і він стане менш родючим.

Якщо не припинять спалювати чагарники, то з часом буде погіршуватися й здоров’я людей — збільшиться кількість хворих на астму і тих, хто страждає на алергію.

Аліна ТИС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також