Чому недосипання шкідливе для нашого організму?

486 0

Ми у соцмережах:

Чому недосипання шкідливе для нашого організму?

Сон - є надважливою складовою для нашого організму. Він потрібен не лише для того аби відпочити чи набратися сил. Сон відіграє роль відновлювального процесу, під час якого відбувається "очищення" всього організму. Крім того, він необхідний для нормальної розумової діяльності, комфортного психологічного стану. Тому недостатня кількість сну або ж недосипання цілком може сприяти появі багатьох проблем, які несуть шкоду нашому здоров'ю.

"Невисипання є шкідливим для нашого здоров'я. Це може призвести до зниження імунітету, проблем зі здоров'ям серця, діабету та збільшення ризику розвитку депресії. Крім того, недосипання може негативно впливати на наші відносини та рішення, які ми приймаємо," - пояснює голова ГО «Дискусійно-аналітичного клубу «Україна і світ» Олександр Явтушенко.

Коли ми недосипаєм, наш організм стає менш стійким до інфекцій і хвороб. Відсутність належного сну може призвести до таких проблем як :
 
-Порушення концентрації. Зазвичай після того як людина не висипається її реакція уповільнюється і їй дуже складно проаналізувати необхідну інформацію, тому вона не може нормально зосередитися та сконцентруватися.
 
 -Проблеми з пам'яттю.Під час сну наш мозок активно перероблює отриману інформацію, відкладаючи її в короткочасну пам'ять. Недосипання призводить до того що ці процеси порушуються. Відтак на людину можуть чекати навіть провали в пам'яті.
 
 -Розвиток серцево-судинних захворювань. На недостатню кількість сну людський організм відповідає прискореним серцебиттям, підвищенням кров'яного тиску, додатковим виробленням адреналіну і речовин, які можуть викликати запальні процеси. Все це - чинники розвитку серцево-судинних захворювань.

- Поганий настрій. Регулярне недосипання призводить до виснаження нервової системи. І внаслідок цього невиспана людина стає подразненою та агресивною. Також підвищується ризик отримання стресу.
 
- Передчасне старіння. У організмі, що зазнає постійний, хронічний стрес, посилюється синтез кортизолу в організмі. Цей гормон провокує посилення секреції шкірного сала, це і стає причиною раннього старіння шкіри.  Між тим, саме уві сні в організмі активно виробляються гормони молодості й краси: мелатонін і гормони росту.
 
Аби покращити свій сон і не допустити утворення таких хвороб фахівці радять дотримуватися регулярного режиму сну. Щоб сон був якісний слід забезпечити комфортні умови та створити затишну атмосферу у спальні, уникати вживання алкоголю та великої кількості їжі(особливо жирної). Не менш корисним буде заняття фізичними вправами та практикування релаксаційних технік, які допоможуть заспокоїтися перед сном.
 
Також важливо враховувати кількість годин , необхідних для здорового сну. Вони напряму залежать від віку. Тому для кожної вікової категорії виокремлені свої норми:
 
·Дітям до 3-х років необхідно від 12 до 15 годин сну.
 
·Діти віком від 3-х до 12-ти років повинні спати від 10 до 12 годин на день.
 
·Дорослим необхідно спати від 7 до 9 годин на добу.

 

Літнім людям - від 7 до 8 годин.

Вікторія Якимець, другий курс журналістики Острозької академії


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також