Чому скрипить підлога? Фахівці розповідають про причини скрипіння ламінату — найбільш поширеного покриття для підлоги

785 0

Ми у соцмережах:

Чому скрипить підлога? Фахівці розповідають про причини скрипіння ламінату — найбільш поширеного покриття для підлоги

Хоча ламінат вважається доволі міцним та довговічним матеріалом, однак і він може зношуватись, деформуватись. Причин може бути кілька. Інколи проблема стосується якості самого матеріалу, частіше — неправильного монтажу.

Нерівна основа. При монтажі поверхня основи обов’язково повинна бути чистою та максимально рівною. Навіть незначні нерівності та ямки (до 3–4 мм) можуть спричинити деформацію окремих дощок. Відтак з’являється неприємний шум. У такому випадку треба визначити місце, де щось пішло не так, зняти кілька панелей та вирівняти основу — за допомогою цементного розчину.

Надто товста підкладка. Щоб згладити нерівності, господарі часто перестраховуються і купують підкладку максимальної товщини. Це не завжди правильно. Класичним варіантом, який підійде під різні види ламінату, вважається підкладка із товщиною 2–3 мм.

Дошки вкладені дуже тісно. Залежно від температури в приміщенні, ламінат може змінювати свій розмір. Саме тому роблять відступи біля стін на 7–10 мм, закриваючи щілину плінтусом, щоб панелі мали місця для розширення. Якщо ж вкладені надто щільно, деформуються. Виникає інтенсивний скрип, навіть якщо по поверхні ніхто не ходить. Якщо є така проблема — доведеться трохи підрізати край. Так само має буди проміжок і поруч з батареями опалення. Тут він має бути більшим — 10–15 мм.

Найгіршою вважається ситуація, коли частинки піску та бруду потрапляють в замкове з’єднання: тоді з’являється неприємний хруст під час ходьби. Якщо їх не почистити, замкові з’єднання можуть повністю поламатися.

Якщо почав скрипіти ламінат, спробувати справитись з проблемою без радикальних змін. Якщо ламінат скрипить на одній ділянці підлоги, можна спершу використати парафінову свічку. Її потрібно підігріти до температури плавлення, гарячим воском залити усі щілини, дірки та місця скрипіння. Щоб його не було видно на швах, зніміть залишки пластиковим шпателем.

Якщо скрипить ламінат посередині приміщення, в проблемній зоні можна висвердлити невеликий отвір товщиною 0,5–0,7 мм. Використовуючи шприц чи піпетку, залийте всередину велику порцію клею (хоча б 200 мл). Не варто прикривати цю ділянку чи ступати на неї до моменту повного висихання.

І наостанок. Купуючи дешевий тонкий ламінат, не варто розраховувати на тривалий період експлуатації. Навіть якщо усіх вимог та рекомендацій дотримано з максимальною точністю, ламінатні панелі низької якості з часом можуть деформуватися.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також