У Рівному для військових створять банк сперми

2000 0

Ми у соцмережах:

У Рівному для військових створять банк сперми

Солдатам треба не банк сперми, а техніка, краще б на ці гроші ще дронів для військових докупили! — неабиякі суперечки серед рівненських депутатів викликали 10 мільйонів гривень, що витратять на закупівлю обладнання для Центру допоміжних репродуктивних технологій. Медики кажуть, що проблема актуальна і такий центр — на часі. Бо йдеться не тільки про можливість військовим зберегти свій генетичний матеріал, а й про жінок з онкологією та про безплідні пари загалом.

Святослав Клічук, депутат міської ради:

— Пропозицію нашої фракції «Голос» закупити ще дронів, щоб пішло на ці потреби всі 30 мільйонів, не підтримали. Не дослухалися наші опоненти і до інформації, що діагностичний центр уже надає такі послуги.

Галина Кульчинська, депутатка міської ради:

— Оплата таких послуг сьогодні не входить до пакетів НСЗУ і не оплачується медзакладам. Найсумніше в сьогоднішньому голосуванні за 10 мільйонів є те, що свій інтерес до придбання медичного обладнання можуть мати певні депутати, а відповідатимуть за це головні лікарі... Фракція «Батьківщина» не голосувала за ці мільйони. Краще б докупили дронів хлопцям! Це медобладнання потрібне. Але за приватні кошти і не зараз — така моя думка.

Світлана Муравська, головний лікар КНП «Пологовий будинок» Рівненської міської ради:

— Нашому закладу в цьому році було виділено 10 мільйонів гривень на ремонт фасаду, але ми вирішили, що роботи з утеплення можна відкласти й на пізніше. Натомість краще вкласти гроші у розвиток. У нашому закладі діє Центр планування сім’ї, в якому працює вісім фахівців, вже маємо базу неплідних пар, з якою можна вести роботу. Але наразі у нас немає відділення ДРТ — допоміжних репродуктивних технологій. Для його запуску нам необхідне обладнання, на яке і підуть ці кошти. Про кріоконсервацію сперми говорять зараз всі, бо занепокоєні великою втратою чоловіків на фронті. Але йдеться ж не тільки про збереження генетичного матеріалу військових. Хіба в нас мало жінок з онкопатологією, які так само мають зберігати свої яйцеклітини, а ще краще — ембріони? З 1 січня НСЗУ відкриває пакет ДРТ. Запуск такого відділення буде коштувати значно дорожче. Однак в час демографічної кризи центрів ДРТ забагато не буде, враховуючи, що торік в Україні на 30% зменшилася народжуваність. Якщо у 2021-му по всій країні народилося близько 250 тисяч дітей, то минулого року — було всього 150 тисяч…

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також