Чи можна їсти шоколад, який побілів

Більшість людей думають, що він небезпечний для вживання.

2 хв. читання

Ви відкриваєте шоколадку та бачите, що вона має запилений вигляд або навіть побіліла… Попри те, що цей наліт на поверхні може здатися підозрілим, не варто одразу викидати такий шоколад. Професійні шоколатьє його називають «цвілим шоколадом», але це не означає, що він зіпсувався — він просто втратив свою температуру.

Шоколад має глянцевий блиск, чіткий «тріск» при ламанні та текстуру, яка залишається твердою та гладкою при кімнатній температурі. Цей блиск і хрускіт забезпечуються саме какао-маслом, яке охолоджується і застигає, стискуючись, утворюючи щільну, глянцеву поверхню.

Чому зʼявляється білий наліт на шоколаді? Очевидно, довго зберігався у неналежних, вологих умовах. Під дією температури та вологості й з’являється біла, смугаста або жирна на дотик поверхня, відома як жировий наліт, або плямиста, крейдяна, пильна на дотик поверхня, яка називається цукровим нальотом.

Чи безпечно вживати такий шоколад? Білий колір на шоколаді не впливає на смак, а лише на текстуру. Ви можете помітити, що шоколад кришиться, а не ламається, або відчувається на язиці трохи зернистим, а не тане, як шовк. Оскільки текстура впливає на те, як шоколад тане на ваших смакових рецепторах, це може вплинути на те, як ви сприймаєте його смак, роблячи його трохи приглушеним або м’яким.

Однак слід пам’ятати, що шоколад, який зберігається у вологому середовищі, може набути несвіжого або згірклого смаку. Для збереження свіжості бажано зберігати його у прохолодному та сухому місці.

Поділитися цією статтею