День Святої Трійці: Що можна і що категорично заборонено робити на Зелене свято

2120 0

Ми у соцмережах:

День Святої Трійці: Що можна і що категорично заборонено робити на Зелене свято

Сьогодні православні та греко-католики відзначають Святу Трійцю. Свято ще називають П’ятидесятниця, Сходження Святого Духа, Зелена неділя. Це одне з великих християнських свят, яке прославляє Бога Отця, Бога Сина і Бога Духа Святого.

ЗІК розповів  детальніше про традиції відзначення Трійці.

Історія свята

Апостоли, які були учнями Сина Божого, почали святкувати Трійцю, чим хотіли увіковічити велику подію, коли на них зійшов Святий Дух. Після цього вони отримали здатність розмовляти різними мовами і почали проповідувати віру Христову по всьому світу.

Офіційно П’ятидесятницю почали святкувати в 381 році, коли на II Вселенському соборі затвердили догмат про Трійцю. Свято відзначається на 50-й день після Великодня і на десятий день після Вознесіння. Стародавні слов'яни звернули увагу на Трійцю лише через 300 років після хрещення Русі, в кінці XIII – початку XIV століть.

Свята Трійця об'єднує разом три особи (три лики, три образи, три прояви) Бога, розглядає його сутність в трьох особах – Отця, Сина і Святого Духа.

Як відзначається Трійця в Україні

Безпосередньому святкуванню Трійці передує Вселенська Троїцька поминальна субота. Цього дня вшановують пам'ять померлих родичів, читаються особливі поминальні молитви. Також у суботу заведено відвідувати кладовища.

Напередодні Трійці заведено також прикрашати храми та оселі зеленими рослинами - полином, чебрецем, пижмою, м'ятою, мелісою, волошками, лепехою, любистоком. Однак не варто приносити в домівку осику та вербу. Зелень символізує відродження всього живого на землі.

У День Святої Трійці, у неділю, у храмах відбувається святкова Божественна літургія – одна з найурочистіших та найвеличніших служб у році. Примітно, що після її завершення, вперше після Пасхи, читаються колінопреклонні молитви та звучить молитва Святому Духу. Потім біля храмів освячується зелень. Букети зелені, освячені в церкві, зберігають цілий рік і використовують для лікувальних цілей.

На Трійцю немає заборон щодо вживання певних продуктів — дозволені всі страви. Тому свято відзначали за обіднім столом, у колі рідних та близьких людей. Головним частуванням був коровай. Була й традиція свататися на Трійцю, вірили, що сватання цього дня та одруження на Покрову, 14 жовтня, принесе щасливе та довге подружнє життя.

Наступний день також святковий — відзначається День Святого Духа. За народним повір'ям, погода цього дня визначає, якою вона буде усе літо. У понеділок молодь влаштовувала гуляння з піснями та жартами.

Що заборонено робити на Трійцю

Свята Трійця — радісне свято, тому цього дня існує сувора заборона на важку роботу – не можна працювати на городі, шити, прати, майструвати, прибирати на подвір'ї та в оселі, це роблять за декілька днів до свята. Заборона діє і на наступний день – День Святого Духа.

Також не варто цього дня купатися у водоймах — у старі часи день Трійці називали "русалчиним" та вірили, що русалки можуть втопити людину.

Забороняється й одружуватися та вінчатися, проте можна освідчуватися, свататися або робити заручини.

Не варто також відвідувати кладовища, для цього є спеціальний день - Троїцька Батьківська субота 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також