Депутати у Рівному хочуть «делікатно» вирішити питання Московського патріархату

8905 0

Ми у соцмережах:

Депутати у Рівному хочуть «делікатно» вирішити питання Московського патріархату

Голова Рівненської облради Сергій Кондрачук відстоює ідею жорсткого, а не делікатного вирішення питання існування на Рівненщині УПЦ (МП). Нещодавно він зареєстрував проєкт рішення «Про звернення Рівненської обласної ради щодо діяльності Української православної церкви (Московський патріархат). А для його ухвалення скликав позачергову сесію облради. Однак на сесію прийшли лише 33 депутати з 64, які є у складі ради. У повному складі були фракція ЄС, Радикальної партії, майже у повному складі «Свобода». Не було депутатів від «Слуги народу», «Батьківщини», «За майбутнє», «Сили і честі». Сесія виявилась неправомочною, тож її довелося закрити.

Сергій Кондрачук, голова Рівненської облради:

— Багатьох депутатів цікавив механізм виконання цього рішення. Юристи підтвердили, що рішення обласної ради було б дієвим. Адже статути релігійних громад і свідоцтва про державну реєстрацію має право скасовувати лише ОДА. Наше рішення зобов’язувало Рівненську ОДА вчинити дії, які у їхніх повноваженнях. Причина вчинення таких дій — це невиконання релігійними громадами закону, який зобов’язував внести зміни до своїх статутів, якщо вони мають центр управління у столиці держави-агресора.

Ігор Ясенюк, голова фракції «За майбутнє»:

Питання церкви є дуже делікатним. МП на Рівненщині має своїх прихожан. Якщо хтось із цих прихожан співпрацює з окупаційною армією, то ним мають займатися спецслужби. Однак не можна усіх міряти однією міркою. Я не знаю, що маю говорити своїм виборцям, якщо нещодавно ми ховали двох загиблих воїнів, які є прихожанами церкви Московського патріархату.

Вважаю, що Православна церква України має активізувати свою роботу і займатися просвітницькою діяльністю. Якщо людей переконувати, то процес переходу до ПЦУ буде рухатися швидше. В області за 100 днів війни і так більше двох десятків громад уже перейшло. Навіть якби ми хотіли заборонити МП, то обласна рада не має таких повноважень. Це питання РНБО. Якби ми ухвалили рішення про заборону, то лише б створили на Рівненщині колотнечу.

Вважаю, що ця позачергова сесія — це був винятково піар партії «ЄС» та голови Сергія Кондрачука. Наша ж партія займає чітку позицію — ми не втручаємося у релігійні протистояння.

Микола Кучерук, голова фракції «Батьківщина»:

Після того, як я поставив свій підпис про скликання позачергової сесії, відбувся Собор УПЦ (МП). На ньому було ухвалено рішення про розрив з Російською церквою. На мою думку, це рішення має перспективу від’єднання від Москви. Тепер ми маємо робити усе, щоб УПЦ (МП) та ПЦУ об’єдналися в єдину помісну церкву. Для цього потрібно підготувати звернення до двох церков, щоб вони почали переговори про об’єднання. Хай разом моляться за перемогу Україні. Вважаю, що в діалозі з церквами буде знайдено виважене рішення, бо питання об’єднання у єдину помісну церкву є делікатним.

Сергій Подолін, перший заступник голови Рівненської ОДА, депутат «Слуги народу»:

В області уже давно триває процес переходу громад з МП до ПЦУ. Коли на церковних зборах громада ухвалює таке рішення, то влада людям усіляко допомагає. На Рівненщині за період війни голова облдержадміністрації уже підписав рішення про 22 таких переходи, ще 8 таких документів на підході. Пораджу депутатам, які намагаються критикувати владу, щоб вони працювали з церковними общинами, треба продовжувати мирний перехід.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також