Депутати повернули собі пільги

2074 0

Ми у соцмережах:

Депутати повернули собі пільги

Не тільки нинішнім народним депутатам, а й їхнім колегам з попередніх скликань Верховної Ради повернули пільги, урізані торік.

З нового року кожен з нині діючих депутатів може розраховувати на отримання близько 30 000 грн. допомоги на оздоровлення, безкоштовні путівки для санаторно-курортного лікування, а також на грошову компенсацію для створення "належних житлових умов". Пільги повернулися і до колишніх депутатів, які будуть отримувати матеріальну допомогу, безкоштовно лікуватися в елітних клініках, їздити на транспорті і зможуть бути поховані за рахунок бюджету. Якщо у фінансовому документі на 2012 рік була норма, відповідно до якої призупинили низку статей закону "Про статус народного депутата", що стосуються депутатських пільг, то у 2013-му скасовувати нічого не стали. На апарат Верховної Ради в бюджеті-2013 було передбачено 876 млн. грн. Однак у фінальному варіанті, що так і не з'явився у відкритому доступі, як стверджує опозиція, витрати за цією статтею збільшилися на 60 млн. І хоч минулорічне урізання пільг експерти називають передвиборчою технологією, та все ж завдяки цьому держбюджет зекономив сотні мільйонів гривень, чого не очікується у нинішньому році. Зокрема, за даними Асоціації народних депутатів, в Україні сьогодні близько 800 парламентарів-пенсіонерів. На їхнє утримання, за підрахунками експертів, Пенсійний фонд витрачає 140-150 млн. грн. на рік. Разом з витратами на депутатські пільги утримання тільки колишніх законотворців може коштувати держбюджету чверть мільярда гривень. Останнім часом депутати — і провладні, і опозиційні — почали говорити про бажання внести зміни у держбюджет і урізати пільги. Щоправда, політичні експерти оцінюють ці заяви скептично: й деякі депутати минулого скликання заявляли з трибуни про необхідність скасування пільг, а потім стояли у черзі за матеріальною допомогою. До наступних виборів ще чотири роки, тож, вважають політологи, не виключено, що так чинитимуть і нинішні депутати.

Голос народу

Оксана, бухгалтер: — Думаю, ніякі пільги депутатам не потрібні. Їм і без цього грошей вистачає.
Ельвіра, тимчасово не працює: — У нас навіть не всі інваліди мають пільги. Вважаю, що нардеп повинен мати такі ж пільги, як і більшість людей, тобто жодних. Не заслуговують на пільги і колишні депутати — по тому, як ми живемо, їхньої роботи не видно.
Руслан, водій: — У кожного депутата є свій бізнес і немала зарплата. Не розумію, для чого їм пільги. Можливо, деякі колишні народні депутати і заслуговують на пільги, та, думаю, це мають вирішувати спеціальні комісії. Хоча там усе одно все "куплене".
Володимир, викладач: — Депутати й без того мають забагато пільг. Зарплати мають такі, що можуть організувати собі і оздоровлення, і проживання, і проїзд. А я все життя працюю, але навіть авто собі придбати не можу.
Людмила, бухгалтер: — Депутати обходилися без пільг минулого року. Тож оздоровитися за власні гроші могли б і цього року. Більшість українців собі навіть цього дозволити не можуть. Зараз чим більше грошей у депутатів, тим бідніші ми вами.
Микола, пенсіонер: — Депутати так працюють, що навіть на зарплату не заслуговують. То про які пільги може йти мова?
Владислав, студент: — Думаю, замість того, щоб виділяти гроші на пільги нардепам, краще б звичайним людям підвищили пенсії чи зарплати.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також