Депутати-медики домовилися про співпрацю з польськими колегами

1155 0

Ми у соцмережах:

Депутати-медики домовилися про співпрацю з польськими колегами

Взаємні візити, обмін досвідом та перспективи співпраці між лікарнями – про це йшлося під час зустрічі депутатів обласної ради, які представляють медичну галузь, та їхніх польських колег. Діалог відбувся в рамках візиту делегації обласної ради до Вармінсько-Мазурського воєводства Республіки Польща, що передбачено відповідною угодою про співробітництво регіонів.

Представники української сторони ознайомилися з роботою Воєводської спеціалізованої дитячої лікарні та Воєводської лікарні туберкульозу та захворювань легень, які розташовані в м. Ольштин. 
DSC_0213.JPG
Обидва заклади у своїй спеціалізації вважаються одними з кращих у Польщі. Дитяча лікарня – у трійці лідерів за кількістю пацієнтів. Це єдиний в регіоні заклад, який надає повний спектр медичних послуг пацієнтам віком до 18 років, а в разі наявності хронічний захворювань – і до 25 років. В лікарні функціонують 15 відділень, працюють 770 фахівців, з яких 217 – це лікарі, 270  - середній та молодший медичний персонал.
DSC_0189.JPG
У закладі розвивають сучасні методики, такі як спортивна медицина та патоморфологія (патологічна анатомія). Він також є базою для проходження інтернатури різної спеціалізації.
DSC_0212.JPG
Фінансується дитяча лікарня з кількох джерел: до прикладу за підсумками 2018 року 87% надходжень до бюджету закладу склали дотації Національної служби здоров’я, 7% - допомога профільного міністерства, 3% - надходження від оренди та ще в межах 3-5% - допомога благодійних фондів та окремих меценатів. Загалом – 100 млн. злотих. Окрім цього, 98 млн. злотих заклад заробив самотужки за рахунок медичної практики лікарів, продажу медикаментів та проведення лабораторних досліджень.
DSC_0216.JPG
За словами генерального директора лікарні, (до речі, в Польщі керівник медзакладу – це передусім професійний менеджер, який має медичну спеціалізацію, але не обов’язково має бути лікарем) , вони стикаються з тією ж проблемою, що й українські медзаклади – нестачею коштів на сучасне високотехнічне обладнання. Відтак звертаються по допомогу до місцевих бюджетів, пишуть грантові проекти, залучають благодійників.
DSC_0308.JPG
Показовий приклад, як завдяки фінансовій допомозі Євросоюзу надавати якісні медичні послуги, делегація з Рівненщини побачила у Воєводській лікарні туберкульозу та захворювань легень. Вже у червні тут запрацює нове відділення пульмонології, основне завдання якого – лікувати хвороби дихальних шляхів, що пов’язані з порушенням сну. Відділення оснащене спеціалізованим високоякісним обладнанням, що забезпечить ефективне лікування.
DSC_0376.JPG
Сама ж лікарня має понад столітню історію. Розташована на території Ольшина, однак  в лісовій оазі, що лише нам користь пацієнтам, які страждають на хвороби дихальних шляхів.
За словами головного лікаря Рівненської обласної клінічної лікарні, депутата обласної ради Івана Зими, з уваги на загрозливі показники захворюваності на туберкульоз в Україні, досвід польських колег, які застосовують новітні, подекуди нестандартні методики лікування – досить цінний для наших медзакладів. Тож попередньо домовився з керівництвом лікарні в найближчій перспективі обговорити напрямки співпраці.
DSC_0408.JPG

Зі свого боку, керуючий справами виконавчого апарату ради – керівник секретаріату Богдан Сологуб зауважив, що Рівненщина уже має гарні результати співпраці між медзакладами області та воєводства. Так Рівненська обласна дитяча лікарня активно співпрацює з польськими хірургами, як результат -  у закладі успішно проводять  складні лапароскопічні операції. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також