Дев'ять поверхів на Усті

2795 0

Ми у соцмережах:

Дев'ять поверхів на Усті

У центрі Рівного, неподалік драмтеатру — на місці, де раніше була фабрика іграшок «Рівненчанка», швидкими темпами зводять багатоповерхівку. Замовник будівництва — товариство «Фабрика Рівненчанка» — не зважає на скарги мешканців сусідніх будинків та застереження фахівців. Бо, як пам'ятають старожили, саме тут було колись русло річки Усті. І в тому, що вода нікуди не ділась, пересвідчуються й сучасні мешканці сусідніх будинків, в яких підвали підтоплені.

будинок Рівненчанка

Майже два роки тому Юрій Моргун, головний архітектор ТзОВ «Будпроект», яке розробило проект цього житлового комплексу, розповідав, що ця дев'ятиповерхівка «буде гарним фоном для театру»
Ірина Мамчур, мешканка вулиці Мазепи: — Будівництво багатоповерхівки ведеться на вул.Гетьмана Мазепи, 3. Але ми вважаємо, що забудовник планує захоплення наших прибудинкових територій на вулицях Мазепи, 1 та Сагайдачного, 2. У містобудівних умовах вказана допустима норма забудови ділянки — 55%. Натомість він планує забудувати всю свою землю і захопити ще й нашу! Переконатися в тому легко, глянувши проект на сайті забудовника. Переживаємо, бо в тому місці проходить старе русло річки Устя. Хіба безпечно зводити тут таку високу споруду? В декларації ніби вказано дев'ять поверхів, але де гарантія, що не зведуть 12? Вимагаємо провести перевірку і на цей період зупинити будівництво. Ми звернулися до Держархбудінспекції та прокуратури. Людмила Туровська, голова постійної комісії з питань архітектури, будівництва та землевпорядкування: — У містобудівних умовах вказано, що надано 2?100 кв. м під забудову, а забудовник бере понад 4?000 кв. м. Тобто він заходить на землі сусідніх будинків. Більше того, я вперше бачу такі містобудівні умови, в яких немає конкретики — наприклад, обмежень по висоті. А щодо мінімально допустимої відстані до існуючих будинків написано просто: «згідно з ДБН», але скільки це конкретно в метрах? Я можу навести ще кілька подібних прикладів, коли надаємо під будівництво міні-територію, а після цього забудовник, не маючи місця для благоустрою, заповзає на сусідні території. Ігор Мічуда, начальник управління ДАБІ у Рівненській області: — Ми подали запити у всі відповідні інстанції, буде проведено перевірку як самого об'єкта (орієнтовно — з понеділка, 6 березня), так і перевірку міського управління містобудування та архітектури. Якщо виявимо порушення, то будівництво буде призупинено і видано припис про усунення недоліків. Валентин Дем'янов, заступник голови обласного осередку Національної спілки архітекторів України: — Це справді старе русло річки Усті — з роками воно нікуди не ділося і досі збирає в себе воду як корито. Через це підвали у навколишніх будинках часто підтоплює. І якщо звести там багатоповерхівку з підземним паркінгом, то це підніме рівень грунтових вод. Окрім цього, генеральним планом міста передбачено, що максимальна висота забудови на цій території не може перевищувати 18 метрів, щоб не затуляти собою театрального ансамблю в центральній частині міста. Тобто можна будувати не вище 5-6 поверхів. А така висотка просто стане другим «Манхеттеном». Так само варто подумати про прибудинкову територію, де вона буде.
Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також