Дід Микола вбив своїх онуків? Про трагедію, яка сколихнула Рівненщину

1851 0

Ми у соцмережах:

Дід Микола вбив своїх онуків? Про трагедію, яка сколихнула Рівненщину

59-річний Микола Середюк зі Смиги Дубенського району, відомий як Коля-Мінер, не лише роками збирав боєприпаси часів Другої світової, а й почав самостійно майструвати вибухівку. Якою хотів відлякувати злодіїв, проте забрав життя 13-річного Олега та 11-річної Іванни.

Ще змалку Микола Середюк знаходив міни, гранати часів Другої світової та розбирав їх. Журналістів, які раніше писали про «хобі» чоловіка, і він, і його дружина запевняли, що воно безпечне: мовляв, за стільки років уже набив руку і знає, як поводитися з вибухонебезпечними предметами, хоч сам «Мінер» час від часу ними і травмувався…

З подвір’я Середюків поліція кілька разів вилучала боєприпаси, після вибуху у суботу знайшли на дворі чоловіка ще понад тисячу снарядів, мін та гранат. У 2013 році Миколу Середюка засудили до чотирьох років позбавлення волі за незаконне зберігання зброї, проте суд дав йому іспитовий термін — три роки вдома, але під наглядом правоохоронців. У 2016 році чоловіка звільнили від відбування покарання, оскільки «зарекомендував себе з позитивної сторони». І хоч шукати метал не полишив, сам час від часу здавав поліції снаряди, які знаходив. Принаймні у 2014 році — про цей інцидент згадано у реєстрі судових рішень.

Проте тим, що вибирав тротил та здавав корпуси на металобрухт, заробляючи на прожиття, Микола Середюк не обмежився. Чоловік почав експериментувати — виготовляти вибухівку самотужки. Одну з них, як пастку для злодіїв, заклав у сейф у своїй майстерні — чоловік був шевцем, тож у підсобному приміщенні зберігав інструменти та матеріали. А ще, як каже дружина, гроші. У цю пастку і потрапили внуки.

Діти жили по сусідству, тож часто приходили на подвір’я бабусі та дідуся. Микола Середюк, як розповідають у селищі, не був кровним дідусем загиблих, проте одружився з їхньою бабусею, ще коли мати дітей була геть малою, тож виховав усіх як рідних. Олег та Іванна прийшли на подвір’я дідуся та бабусі, коли тих не було вдома. Діти знали про хобі дідуся, проте не знали, що у сейфі, який захотіли відчинити, закладена вибухівка… Ключ від сейфа лежав на полиці поруч, брат з сестрою провернули ключ, дістали з сейфа коробку, відкрили — і стався вибух.

Обоє дітей загинули на місці. Правоохоронці, яких викликали на місце трагедії, одразу арештували 59-річного Миколу — той і не заперечував. Залишатися із вбитими горем через його помилку жінками було б непросто.

Дітей поховали у понеділок, 15 липня. Наступного дня Рівненський міський суд обрав Миколі Середюку запобіжний захід на період слідства — 60 діб у СІЗО. У залі суду Микола плакав і повторював, що не заперечує проти тримання під вартою. «Хіба у моєму становищі може бути вибір ще?» — відповів він судді на запитання, чи не хоче виступити проти клопотання прокурора.

Мене тричі обкрадали, а поліція не реагувала: що я не питав про розкриття, з мене тільки сміялися, — пояснював Микола Середюк у суді, навіщо виготовив вибухівку. — У мене не було вибору, окрім як захистити своє майно своїм методом. Я виготовив чотири пристрої, але не думав, що вони матимуть такий сильний вибух. Коли проводив експеримент, то тільки трохи бухнуло і кришечку зірвало. Як так вийшло, що так сильно бахнуло, я не розумію. Я хотів, щоб воно налякало злодіїв, а не когось вбило… Мені дуже дітей шкода.

Миколі Середюку оголосили підозру в навмисному вбивстві. За статтею, яку інкримінують, чоловікові можуть присудити довічне ув’язнення. Мінімальне покарання — 10 років позбавлення волі. Як розповідають у селищній раді, Микола Середюк ніде офіційно не працював, проте був сільським шевцем. Про небезпечне хобі чоловіка у селищі всі знали, проте скаржитися на чоловіка чи його склад боєприпасів, який міг вибухнути, не приходили. Родину, в якій виховували загиблих дітей, характеризують позитивно. У батьків залишилася ще старша 15-річна донька…

-Мама дітей ніде не працює: доглядала дітей, господарство, а батько їздить на заробітки до Києва, - зазначає пані Мазурок. – Діти доглянуті, у сім’ї був лад, жодних скарг на них не було. Микола хоч і не рідний дітям, але з малечку вони його мали за дідуся. Дітям просто стало цікаво, що він зберігає у сейфі…

Журналістам, які приїхали на похорон дітей, рідні загиблих дітей зазначили, що хочуть, аби Миколі присудили якнайсуворіше покарання.

 

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також