Дітей на вибори краще не брати: експерти прогнозують насилля на виборчих дільницях

1269 0

Ми у соцмережах:

Дітей на вибори краще не брати: експерти прогнозують насилля на виборчих дільницях

Під час проведення президентських виборів влада та правоохоронні органи повинні вжити заходів, щоб виборці, працівники виборчих дільниць та спостерігачі були в безпеці. В країні є загроза зриву порядку на виборчих дільницях. За статистикою, участь у виборах сільських мешканців є вищою, відтак ризики зриву в сільських виборчих дільницях більші.

Також під час виборів є ризики застосування насилля: від словесного до фізичного, зокрема з боку представників парамілітарних структур (напіввійськові організації), переконані активісти.

Експертка ГО «Український Центр суспільного розвитку» Віталіна Пальоха розповідає:

Парамілітарні структури існували завжди. Їхню роль не можна визначити однозначно. В різних регіонах вони можуть боротися із браконьєрством, наркоторгівлею, допомагають правоохоронним органам. Проте останні події показують, що парамілітарні структури набувають векторного напрямку, зокрема в плані виборчої кампанії. Вони починають підігрувати, нагнітати обстановку, створювати додаткові ризики та загрози насилля. В переважній більшості члени парамілітарних структур мають військовий досвід. А військові, як правило, мають доступ до зброї.

В свою чергу адвокат, голова правозахисної організації «Правове поле» Валентин Дупак переконаний:

Дітей на вибори краще не брати, бо влада не може забезпечити безпеку і постійно підтримувати підтримувати правопорядок. А через наявність парамілітарних структур зберегти правопорядок буде важко. У них може бути незареєстрована зброя. За зрив виборів загрожує до десяти років позбавлення волі. Проте для того, аби проконтролювати тих, хто намагається зірвати виборчий процес на дільниці, має бути необхідна кількість правоохоронців. Наразі влада обіцяє призначити до десяти поліцейських на одну дільницю.

Координаторка ГО «Центр ЮА» в Рівненській області, представниця Громадського руху «Чесно» Ірина Стасюк радить перевіряти інформацію, яку отримали стосовно виборів чи кандидатів, бо вона може бути сфальсифікованою. Тому варто бути медіаграмотними, важливо самостійно перечитувати програми кандидатів. Пані Статюк радить також не не вестися на будь-які провокації.

Валентин Дупак зазначив, що право перебувати на виборчій дільниці після її закриття журналісти мають. Проте адвокат не радить журналістам іти на виборчу дільницю після 20:00, оскільки це може бути використано проти тієї дільниці, де були присутні журналісти. Оскільки отримати посвідчення журналіста дуже просто, то з ним можуть прийти і «тітушки», і представники парамілітарних об’єднань, тому краще нікого, окрім офіційно зареєстрованих спостерігачів та працівників дільниці, не допускати.  


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також