Парламент створив «дірку» в обласному бюджеті на Рівненщині

1774 0

Ми у соцмережах:

Заступники голови Рівненської ОДА та депутати Олександр Корнійчук та Світлана Богатирчук-Кривко під час засідання бюджетної комісії

762 млн грн власних коштів прогнозовано мав би заробити цього року обласний бюджет за рахунок податків та зборів. Таку суму затвердила облрада наприкінці минулого року, коли голосувала за кошторис на 2019 рік. А вже на початку цього року частину цих грошей парламент «відібрав».

Після того, як у грудні обласний бюджет було прийнято, Верховна Рада внесла зміни до Бюджетного кодексу та повністю забрала з обласних бюджетів таку статтю власних надходжень, як «рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів» (вирубку лісу). До цього року 50% від ренти йшло до обласного бюджету, решта — до державного. Після змін обласному бюджету не діставатиметься нічого, 37% йтиме на бюджети райрад та ОТГ, а все інше — до держбюджету. Обласний таким чином втратив 29 млн грн, а державний отримає додаткових вісім.

«Дірку», створену парламентом, обласні депутати закриють за рахунок резервного фонду, який діє на випадок надзвичайних ситуацій в області, як-от епідемій, стихійних лих чи війни. У фонді на весь 2019-й залишать дев’ять мільйонів гривень. Проте, як зазначає директорка департаменту фінансів Лідія Біляк, Рівненщині, на щастя, мало доводиться витрачати коштів з цього фонду. Переважно витрати йдуть на боротьбу з африканською чумою.

Лідія Біляк

Оскільки з минулого року в області залишилися невикористаними 34,2 млн грн вільних залишків, а також цільові субвенції, які надійшли наприкінці року, облрада на сесії 15 березня спрямує додаткові кошти на фінансування закладів освіти та медицини. До прикладу, на 34 млн грн в усіх 104 школах області, де досі немає внутрішніх туалетів, їх обладнають.

21,6 млн грн виділять на закупівлю медобладнання для обласних комунальних медзакладів. Зокрема, для обласного протипухлинного центру — на купівлю джерела іонізуючого випромінювання для апарата внутрішньопорожнинної променевої терапії (1,6 млн грн), а також — компонентів та препаратів крові (314 тис. грн). Перинатальному центру — на придбання апарата неінвазивної підтримки дихання новонароджених (800 тис. грн), поліфункціонального монітора для новонароджених (155 тис. грн) та парового стерилізатора (190 тис. грн.).

Юрій Благодир

За два місяці, до слова, обласний бюджет отримав понадпланово 11 млн грн. Поки що ці кошти не розподілятимуть. Голова бюджетної комісії Юрій Благодир запропонував гроші з перевиконання власних надходжень виділяти не лише на розвиток (будівництва, реконструкції), а також на підвищення заробітної плати працівникам комунальних закладів облради.

— Нам потрібно підтримувати обласну інтелігенцію, — зазначив депутат. — А то виходять перекоси, коли виділяють кошти на розвиток, а працівники біднішають, бо їм не підвищують заробітних плат.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також