Дитсадки у Рівному працюватимуть у тестовому режимі

1113 0

Ми у соцмережах:

Під час традиційного брифінгу після засідання комісії Володимир Хомко повідомив про її рішення

Обласна комісія з ТЕБ та НС у понеділок дозволила працювати дитсадкам лише в п’яти районах області, де динаміка збільшення захворювання на коронавірус позитивна. Це Дубенський район (без м. Дубно), Радивилівський, Корецький, Демидівський та Дубровицький. А в Дубні, Вараші та Рівному, де найбільший приріст хворих, — не рекомендували. Однак міська комісія, яка збиралася у середу, вирішила ризикнути і відновити з 20 липня роботу дитсадків у Рівному, щоправда, у тестовому режимі і з більш суворими вимогами.

Галина Кульчинська, заступниця міського голови:

— Дошкільні навчальні заклади Рівного готові приймати дітей. Забезпечені необхідними засобами захисту в достатній кількості із запасом на три місяці. Нанесено розмітки на дитячих майданчиках та в групах, щоб діти могли на них орієнтуватися, навчаючись дотримуватися соціальної дистанції. Батьки віддаватимуть дітей вранці і забиратимуть їх ввечері з груп тільки на вулиці. В кожну групу буде окремий вхід, щоб максимально обмежити контакти.

З міського бюджету було виділено 200 тисяч гривень, щоб перед початком роботи протестувати всіх працівників садків, починаючи від вихователів і завершуючи кухарями, щоб бути впевненими у тому, що жоден з них не інфікований. А це понад 1000 працівників. Тестування, а також організація харчування в ДНЗ, займає час, тому й було вирішено відкрити дитсадки з 20 липня.

У Рівному запрацюють всі 38 дитсадків, але відкриють лише по 2-3 групи в кожному з них, відповідно до величини приміщення. Масковий режим буде обов’язковим тільки для персоналу закладів. У кожній групі допускається не більше 15 дітей. При умові, що в кожного з них є довідка від сімейного лікаря, що жоден з членів сім’ї дитини не хворів на коронавірус протягом останніх трьох тижнів. Якщо ж хоча б хтось із сім’ї, де виховується дитина, захворіє на коронавірус, дитсадок, який вона відвідує, закриють.

Міський голова Володимир Хомко не вважає такі заходи занадто радикальними:

— Я не пробачу собі, якщо хвора на коронавірус дитина інфікує інших і це призведе до летального випадку. У разі виявлення захворювання в одного з членів сім’ї дитсадок закривають. Дитині роблять ПЛР-тест. Якщо він негативний, заклад знову має право працювати.

Головний санітарний лікар області Роман Сафонов проти відкриття дитсадків у Рівному не заперечував:

— Це тестовий режим. І він цікавий для епідеміологів, наскільки ця схема буде дієвою. Якщо вона буде вдалою, ми зможемо пропонувати ДНЗ такий режим роботи й в інших районах області. Коронавірус в найближчі місяці не зникне. Ми маємо навчитися жити і працювати в таких умовах. Єдине, проти чого я категорично проти, — щоб у дитсадки Рівного пускали дітей з району, де епідеміологічна ситуація набагато гірша.

Відтак комісія прийняла рішення дозволити відвідування ДНЗ лише дітям з міською пропискою. Це стосується і приватних дитсадків, яким теж дозволили працювати. Як і фітнес-центрам, скеледрому, мотузковому парку, спортивним клубам, басейнам, творчим гурткам для дітей, відкритим майданчикам музеїв, «Інваспорту». Але уточнили: з дотриманням усіх карантинних вимог. Наприклад, для гуртків одночасне перебування дітей в приміщенні з розрахунку 1 дитина на 5 м². У басейнах одночасно можуть тренуватися не більше 10 осіб. Дозволили транслювати фільми на літній сцені парку ім. Шевченка.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також