Гра «у петиції» в Рівному: кому сміх — кому навпаки

1656 0

Ми у соцмережах:

Гра «у петиції» в Рівному: кому сміх — кому навпаки

Із відносно недавніх часів українці мають можливість писати електронні петиції. Формально у цьому немає нічого поганого. Навпаки — коли електронна петиція міському голові збере 300 підписів, її мають офіційно розглянути. Аби потім відмовити. І не тому, що влада хоч у Рівному, хоч у Києві, хоч деінде така погана. А тому, що законодавчо прописаного механізму задоволення бажань авторів петицій не існує і не може існувати — цим механізмом має бути здоровий глузд тих, хто ці петиції складає. А з цим у нас проблеми.

Серед десятків електронних петицій до міської влади, які щороку реєструють у Рівному, переважають або такі, над якими влада і так працює, наприклад, облаштування зупинок громадського транспорту, або такі, що пишуться «для приколу». Віднедавна «прикольні» петиції почали реєструвати під вигаданими іменами. Тож тепер доводиться думати про зміни у процедурі їхнього подання.

Ангеліна Гіль, начальник відділу звернень громадян міськвиконкому:

Було обговорено різні варіанти, як запобігти майбутнім фальсифікаціям. Адже при перевірці виявлялося, що автор петиції проживає не у Рівному або й не здогадується, що від його імені хтось зареєстрував петицію. Якщо депутати міської ради внесуть зміни у положення, то це значно покращить ситуацію. Буде застосовано процедуру верифікації особи. Тобто ініціатор петиції та люди, які її підтримують, мають проходити перевірку через банкінг.

Володимир Хомко, міський голова:

Зміни у подачу петицій було внесено, щоб не давати можливості певним особам робити провокації перед виборами. Адже те, що почало відбуватися, є цілковитим піаром та передвиборчою технологією. Наведу приклад: хтось зареєстрував петицію від імені Хомко Оксани Володимирівни. Лише одна людина у світі має такі ініціали — моя донька. Невідомий, який зареєстрував петицію, просить скасувати пільговий проїзд у громадському транспорті. Звісно, що люди таке не підтримають. Але це зробили для того, щоб збурити пенсіонерів. За час, поки ця петиція повисіла, усі прочитали, хто добивається скасування пільг. Люди почали говорити: «Ось, донька Володимира Хомка користується приватним автомобілем, а пільги у транспорті хоче скасувати». Я уже втомився пояснювати, що це не моя донька, а банальна провокація. Бували випадки, коли реєстрували петицію від імені Володимира Хомка, що узагалі є нонсенсом.

У найцікавіших петиціях, які реєстрували та підтримували рівняни, йшлося про виділення на території обласного центру земельної ділянки для будівництва заводу «Tesla» та заборону кришнаїтам співати релігійні пісні у громадських місцях. Також просили прокласти трамвайний маршрут з Північного до Луцького кільця, заборонити продаж живої риби, обладнати біля входів у державні структури парковок для собак, встановити на усіх кінцевих зупинках громадського транспорту туалети і заборонити рекламу напівоголених жінок на зупинках громадського транспорту.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також