Диво на берегах Десни

993 0

Ми у соцмережах:

Диво на берегах Десни

Футбол. Чемпіонат України, 6 тур.

«Десна» (Чернігів) – «Верес» (Рівне) – 0:4

29 серпня, Чернігів, стадіон імені Гагаріна, 2500 глядачів.

«Десна»: Литовка, Сафронов (Безбородько, 46), Цимбалюк, Селін, Завійський, Домбровський, Болбат (Арвеладзе, 46), Тотовицький (Дегтярьов, 82), Калитвинцев (Волошин, 73), Картушов, Будківський (Шевцов, 73).

«Верес»: Когут, Солдат, Мірошник, Гончаренко, Немчанінов, Кльоц (Полюлях, 68), Кучеров (Петько, 79), Панасенко (Тимофієнко, 82), Г. Пасич, Є. Пасич, Сергійчук (Гечев, 82).

Голи: Немчанінов, 4, Сергійчук, 25, Г.Пасич, 35, Кльоц, 45 з пенальті.

Гри у Чернігові очікували прихильники обох команд. Тому що цій зустрічі передувала досить нещодавня скандальна історія. П’ять років тому, влітку 2017-го, команду «Десна», яка здобула право грати у класі найсильніших, не допустили до змагань, знайшовши щось не те у документах, а її місце віддали саме «Вересу». У якого не було стадіону, але, треба думати, знайшлися потрібні документи. 

Але то був «Верес» не нинішній, а попередній, який тепер зветься ФК «Львів» і базується у Львові. Від того колишнього «Вереса» у теперішньому збереглися тренер Юрій Вірт та декілька футболістів. Від тої колишньої «Десни» залишився лише тренер Олександр Рябоконь. За рік після згаданого скандалу «Десна» таки пробилася до еліти і з того часу міцно тримається у верхній частині турнірної таблиці.

Нині команда Чернігова належить до числа тих, що укомплектовані в основному «збитими льотчиками». Понад половина гравців  нинішньої «Десни» були свого часу у системі «Шахтаря» чи «Динамо» та виступали за юнацькі збірні України різного віку, а дехто і за національну команду. Але це було давно – тепер згадані футболісти виходять на поле без особливих перспектив зростання і за зовсім інші гроші. Погодьтесь, що віддавати на полі всі сили за в десять чи двадцять разів меншу зарплатню, здатен далеко не кожен. Хіба що у особливо принципових матчах проти лідерів коли за перемогу або нічию можна одержати від третьої сторони премію більшу за річну зарплату… 

Перед поєдинком проти «Вереса» чернігівці були розгромлені київським «Динамо» і залишилися без отої згаданої премії. Настрій був не з кращих, а «Верес», який у попередніх іграх не показав нічого путнього, не вважався за гідного супротивника.  Рівнянам було легше – вони їхали до Чернігова грати проти одного із лідерів, тож за поразку ніхто би суворо не запитав. Тому команда вийшла на поле спокійною і не хвилювалась.

А далі «Вересу» пощастило – на початку гри господарі поля припустилися кількох помилок і двічі пропустили. Буває так у футболі, коли у тої чи іншої команди несподівано  залітає у ворота суперника все, що летить. Подібно до «Вереса», який у двох матчах поспіль отримував по два м’ячі у власні ворота на перших хвилинах, це тепер зробила «Десна». Після цього гра була зроблена. Нинішній команді із Рівного тільки дай, щоб суперник біг уперед забивати. Тоді попереду є простір, куди й закидають м’яча у розрахунку на контратаку.  Саме так грала команда у попередньому сезоні ще у першій лізі. Тепер «Вересу» вперше вдалося зіграти так вже в лізі найсильніших.

Тому диво, яким, на перший погляд, може здатися розгром одного із лідерів скромним дебютантом, не є аж таким вже дивом. «Верес» і надалі може грати так само. Коли йому дадуть.

Тепер головне для команди — не залітати занадто високо, а тверезо оцінювати свій реальний рівень гри. Особливо перед наступною грою проти себе самого – до Луцька 13 вересня приїде ФК «Львів», який до липня 2018року був… «Вересом», і вболівати за який їздили до Львова ті ж самі люди, які тепер їздять до Луцька. Лише їх уже не тисячі, як тоді, а лише кілька сотень. То може згадати минуле і масово прибути до Луцька? І що з того, що матч призначили на понеділок? Їхати ж бо недалеко!         

Микола НЕСЕНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також