Для водолікарні у Корці шукають інвестора. Прийде китайський?

2919 0

Ми у соцмережах:

Для водолікарні у Корці шукають інвестора. Прийде китайський?

Лікарню відновного лікування у Корці, більш відому як водолікарня, одні називають унікальною, інші – «совком». Бо хоч і має хорошу водну базу, умови у палатах бажають кращого. Нещодавно заговорили про інвестора для закладу. Уже є бізнесмени, готові вкласти кошти у будівництво готельного корпусу для пацієнтів лікарні. Але обласні депутати хочуть знайти більш потужного інвестора, який би забрав цілий комунальний заклад і зробив із нього сучасну клініку.

Корпус на чотири поверхи хоче збудувати створене наприкінці минулого року рівненське товариство "Рівне-Буд-Груп". Для цього просить обласну раду продати напівзруйновану одноповерхову будівлю на території лікарні.

Фото - сайту

За словами співзасновника підприємства та рівненського адвоката Олександра Пузирка, у корпусі будуть комфортні палати, а також басейн, довжиною 25 метрів. На водні процедури хворі ходитимуть до лікарні.

У будівництво інвестор, як розповідав депутатам, готовий вкласти 1,5 млн доларів і просить облраду, як власницю лікарні у Корці, не тільки продати стару будівлю, а й збільшити ділянку ще на 20 соток. Бо на тій, де стоїть будівля, збудувати заплановане не вдасться.

Головний лікар закладу Анатолій Миронець розповідає, що з подібними пропозиціями співпраці до нього приходили вже давно:

- Корпус, який хочуть викупити, має 138 «квадратів» та вже років з десять потрібний тільки раз на тиждень – для проведення нарад, бо там зберігся конференц-зал. Будівлі – понад 100 років, вона дерев’яна, тож відновлювати її взагалі немає сенсу – легше знести і побудувати щось нове.

Зверталися з проханням викупити споруду давно, але я спершу думав, що вдасться щось зробити там своїми силами. Втім, краще вкласти кошти у ремонт палат. Довго думав над пропозицією інвестора. Але чому б не пристати?

Хворих з опорно-руховим апаратом у нас багато, за рік ми приймаємо більше тисячі пацієнтів і ті змушені ставати у чергу, аби потрапити на лікування. Ми власними силами зробили кілька покращених одно-двомісних палат, але зрозуміло, що цього не досить. А люди хочуть комфортних умов перебування.

Збудований корпус (а зведуть його не раніше, як за три роки), дозволив би пацієнтам мати комфортні умови проживання. Корпус діяв би, мабуть, автономно, тобто за проживання у ньому пацієнти би сплачували окремо. У будь-якому випадку, бюджет би отримував надходження.

Зазначу, що під час продажу будівлі буде вимога – будівництво корпусу тільки для надання медичних послуг. Готелю, магазину чи чогось ще  там не буде.

Продаватимуть корпус водолікарні через аукціон. Проте перед цим лікарня має зробити поділ своєї земельної ділянки. Окрім того, питання про продаж має пройти через сесію облради, а частина депутатів уже проти.

Так, член комунальної комісії Михайло Кириллов уже заявив, що ефективніше було б вкласти кошти не у зведення одного корпусу, а у цілу лікарню.

Мовляв, обласна рада готова буде віддати весь заклад інвесторові, аби той зробив комфортні умови для пацієнтів та модернізував лікувальну базу. Лікарня тоді запрацює, як аналогічні заклади за кордоном, переконаний депутат.

В іншому випадку, каже, інвестор вкладе кошти лише у будівлю, яка не відомо, чи приноситиме дохід, а сама лікарня і надалі залишатиметься з безліччю проблем, кошти на вирішення яких доведеться шукати в обласному бюджеті.

- Медична реформа передбачає, що такі заклади, як водолікарня у Корці, мають перейти на самофінансування, - зазначає пан Кириллов. – У будь-якому випадку пацієнтам доведеться платити за послуги. Нині заклад має, відверто кажучи, жахливі умови.

А на базі лікарні можна створити потужну клініку з лікування хвороб шкіри та суглобів. Вона була б перлиною області. Ви погляньте, які черги до термоджерел у приватних санаторіях Карпат.

Знаю, наприклад, що китайські інвестори шукали місце, де б відкрити подібну клініку. Головне – запропонувати хороші умови інвесторам. Про соціально незахищені верстви населення ніхто не забуде: з обласного бюджету можна буде виділяти кошти на їхнє лікування у закладі.

 

Олександр Пузирко зазначає, що «Рівне-Буд-Груп» не розглядатиме інвестування лікарні у цілому, оскільки не має відповідного досвіду. Зазначимо, що товариство належить, окрім пана Пузирка, бізнесменові Анатолієві Бобрику.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також