До будинку, з якого виступав Петлюра, добудують квартири

3878 3

Ми у соцмережах:

До будинку, з якого виступав Петлюра, добудують квартири

Старий двоповерховий будинок, що на розі вулиць Соборної та Петлюри у Рівному, Алла Удовиченко, яка володіє в ньому нерухомістю, задумала реконструювати. Уже й проект реконструкції розроблено, яким передбачено добудувати ще один поверх, облаштувавши на ньому дві квартири.

Будівля історична для Рівного — кажуть, саме зі сходів цього будинку голова Української Народної Республіки Симон Петлюра звертався до народу. Зважаючи на історичну цінність будівлі, обговорення майбутніх робіт було винесено на засідання архітектурно-містобудівної ради. Без схвалення архітекторів неможливо розробити документацію і почати будівельні роботи. Втім, як не дивно, рада архітекторів не заперечувала проти надбудови мансарди. От лише запропонований дизайн та колір не схвалили — вважали, що не вписується у концепцію будинку. Тож у п’ятницю, 18 жовтня, рада архітекторів відправила майбутній проект реконструкції на доопрацювання.

Людмила Туровська, міська депутатка:

— Дозволяти реконструкцію треба. Дуже важливо не затягувати це питання. Адже цього будинку в нас може просто не стати, бо той стан, у якому зараз перебуває споруда, плачевний.

Ольга Михайлишин, член архі­тектурно-містобудівної ради:

— Цей будинок нам відомий з фотографій, які збереглися з часів Російської імперії. На першому поверсі там колись було відоме фотоательє Гальперіна. Із погляду стилістики — це цікавий зразок маломістечкової забудови. На фасаді будинку є вітрина, колись був гарний декор вікон, а на рівні другого поверху — вишуканої форми еркер. У 30-х роках під час реконструкції еркер прибрали, залишили балкон. У радянський час цей будинок знову перебудували, прибрали балкон, а на його місце помістили герб шашково-шахового клубу, що там розташовувався. Всі ці елементи потрібно зберегти. Думаю, разом із надбудовою мансардного поверху це реально втілити. Адже технічна можливість там є, фундамент будинку має витримати. Якщо ні, то можна задіяти різні засоби, наприклад, монолітний пояс, щоб скріпити цей будинок. Можливо, зміцнити елементи перекриття та фундаменту.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також