До Рівного завезли свіжий клофелін

3485 0

Ми у соцмережах:

До Рівного завезли свіжий клофелін

Старий як світ метод крадіжки знову почали застосовувати в Рівному. Вже п’ятеро людей стали жертвами «клофелінщиків», які промишляли, а може, й досі промишляють на автовокзалі. Сценарій простий — злочинець пригощає жертву напоєм, до якого домішує або клофелін, або клозапін, або трамадол, або азалептін, або ще який медичний препарат, від якого швидко втрачають свідомість. Обікрадений прокидається вже без грошей, цінностей чи документів, радіючи тому, що взагалі залишився живий.

Колись досвідчені міліцейські «опери» вміли розпізнавати «клофелінщиків» у привокзальному натовпі. Теперішні, ті, що з реформованої поліції, взагалі не дуже добре уявляють особливості такого злочину або видають, що не уявляють. Досить того, що вони досі не знають, який саме медпрепарат використовували або досі використовують автовокзальні гастролери. Називають «невідомою речовиною» та й по всьому.

Навряд чи потенційні жертви «клофелінщиків» читають газети. Сподіваємось, що хтось це таки прочитає, затямить сам та попередить інших — ні в якому разі не погоджуйтесь, аби вас пригостив незнайомець! Ніби просто, але не всі цього правила дотримуються. Комусь незручно відмовитись від частування, хтось просто любить задурно випити. Що з цього буває — читайте далі.

Поки що останньою жертвою власної довірливості став 31-річний житель Рокитнівського району, який їхав на заробітки, а опинився в реанімації в стані коми. Так само як інші обікрадені, він не відмовився випити з випадковим знайомим, після чого із порожніми кишенями опинився в реанімації.

Заступник головного лікаря Рівненської обласної лікарні Олександр Нестеренко:

— Це вже п’ятий поступив з отруєнням невідомою речовиною. Всі — з автовокзалу. Симптоматика схожа: запаморочення, втрата свідомості. Останнього пацієнта привезли в приймальне відділення вже в стані коми. Він розповідає, що його пригостили кавою, в якої ніби був присмак коньяку. Він запам’ятав того, хто напоїв його кавою. Зараз отруєний вже вдома. Чим саме його отруїли — невідомо. Ми не маємо реактивів, щоб визначити вид отрути. Цим займається поліція.

Речниця поліції Рівненської області Марія Юстицька:

— Аналогічний випадок трапився в листопаді: до лікарні було доставлено жінку, яка пояснила, що після вживання алкогольних напоїв із невідомою втратила свідомість, а потім опинилася без сумочки з особистими речами.

Рівненський відділ поліції розпочав досудове розслідування за попередньою правовою кваліфікацією частини 1 статті 185 Кримінального кодексу України (крадіжка). Оперативники встановлюють усі обставини події та осіб, причетних до злочину. У рамках кримінального провадження призначено токсикологічну експертизу, яка встановить, що за речовина стала причиною отруєння. Статтю можуть перекваліфікувати на важчу, якщо в ході розслідування будуть встановлені нові факти. Наприклад, якщо виявлять, що орудує група осіб. Також якщо буде встановлено, що дії зловмисника завдали серйозних тілесних ушкоджень потерпілим, як-от ушкодження внутрішніх органів.

Олена ІВАНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також