Допінг, який не визначить жодна лабораторія

788 0

Ми у соцмережах:

Допінг, який не визначить жодна лабораторія

В Радянському Союзі десятиліттями таємно працювали над пошуком природних стимуляторів, які б допомагали солдатам, космонавтам та олімпійцям досягати кращих результатів. Вчені розробляли так звані «адаптогени» - рослини, які б пристосовували людей до великих фізичних та психічних навантажень без серйозних проблем для організму.

Багато досліджень на людях було проведено в сімдесятих роках минулого століття Міністерством оборони СРСР в одному закритому сибірському містечку. Військові шукали рослини, які б допомагали солдатам переносити морозні ночі в Афганістані. На курсантах військового училища тестували елеутерокок колючий, лимонник китайський та корінь родіоли рожевої. Найкращі результати були отримані з радіолою рожевою. Вона допомагала солдатам залишатися напоготові до бою під час тестів на недосипання.

Радіолу випробували на всіх олімпійцях Радянського Союзу. Вона збільшувала витривалість та скорочувала час відновлення спортсменів. Російська Федерація перейшла на більш високоякісні синтетичні допінги, за вживаннями яких в 2016 році більше сотні російських спортсменів вигнали з Олімпіади. Стероїди більш ефективні, ніж адаптогени, швидко нарощують м’язи і додають надзвичайну кількість енергії. Але “хімічний” допінг також може спричинити серйозні пошкодження печінки, розвиток тканин молочної залози у чоловіків і додати стільки агресії, що лікарі ввели спеціальний термін «Лють стероїдів».

Радіола має більш м’яку дію, її немає в списках заборонених речовин. Продукти на основі родіоли досі широко продаються в аптеках Східної Європи та Азії як засіб від депресії та втоми. За останні роки ця трава також завоювала популярність у США, почасти тому, що вона є ключовим інгредієнтом у популярній серед велосипедистів та бігунів добавці «Оптиген».

Вчені Інституту молекулярної біології і генетики НАН України на основі досліджень вітчизняних та західних вчених розробили оригінальний склад для дієтичної добавки “Вікторін”, до якої поряд з радіолою рожевою входять женьшень та унгернія Віктора. Унікальне поєднання рослинних компонентів сприяє загальному зміцненню організму при сезонних застудних захворюваннях, підвищенню імунітету, покращенню самопочуття при хронічній втомі і фізичних перенавантаженнях, стабілізації функціонального стану нервової системи.

д.х.н., проф. Сергій Ярмолюк,
Громадська спілка НВЦ фітопрепаратів «ДОБРАДІЯ»
Інститут молекулярної біології і генетики НАН України


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також