Дрова на Рівненщині: дорого і за чергою

4229 0

Ми у соцмережах:

Дрова на Рівненщині: дорого і за чергою

Рівняни, готуючись до зими, активно почали шукати альтернативи російському газу. Однією з них є пічне опалення або твердопаливні котли. Але через великий ажіотаж ціна на дрова цього року побила усі рекорди. Торік вантажівка дров обходилася від 5 до 9 тисяч гривень, залежно від породи. А цього літа уже доводилось платити близько 12 тисяч гривень. І з того часу ціна лише зростає. Наразі вартість машини дров складає від 14 до 20 тисяч гривень, проте й купити їх не так просто.

В середньому лісгоспи на Рівненщині продають дрова твердих порід по 750 гривень за 1 куб. м. Однак є кілька важливих нюансів. По-перше, за такою ціною продадуть колоди, які вам доведеться різати самим. Офіційне пояснення — лісники не справляються із усіма замовленнями. Лише у Здолбунівському лісництві пропонують уже готові колоті дрова по 1800 гривень за кубометр. По-друге, щоб забрати дрова, вам доведеться самому подбати про вантажівку і оплату перевезення. Адже весь транспорт лісників наразі чомусь недоступний. По-третє, щоб офіційно придбати дрова у лісгоспі, потрібен буде паспорт, ідентифікаційний код та довідка, що у вас вдома справді стоїть твердопаливний котел або груба. По-четверте, після подачі заяви у лісгосп на купівлю дров вас поставлять у «живу чергу». Чекати доведеться мінімум місяць.

Щоправда, є й інший, більш легкий шлях — звернутися до приватних продавців дров. Із настанням осені повідомленнями про такі послуги завалені усі сайти оголошень. Причому дрова пропонують уже порубані. Вантажівка дров у приватників коштуватиме від 12 до 15 тисяч гривень. Один з продавців, до якого ми зателефонували, навіть люб’язно запропонував за потреби поскладати дрова у дворі.

Проблемною така купівля дров може бути хіба що через шахраїв — такі випадки вже зафіксовано в області. Так звані продавці вимагають переказати на картку частину коштів як передоплату, а отримавши гроші, зникають. Так обдурили шахраї 44-річну жительку селища Рафалівка та 28-річного жителя села Миротин.

Світлана Горошко, прессекретар Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства:

Реалізація дров зросла на 20% порівняно з аналогічним періодом минулого року. З початку року лісгоспи уже продали населенню 150 тисяч куб. м. Пов’язуємо це із ситуацією в країні, бо ніхто не знає, як у зв’язку з війною ми переживемо зиму. Зараз навіть існує черга з охочих купити дрова. Настільки багато заяв, що дрова не залежуються на складах.

Вартість дров встановлює кожен лісгосп за власним прейскурантом. Їхня ціна залежить від породи деревини, місця заготівлі, довжини та чи вони рубані. Дрова подорожчали, бо більше коштує пальне, яким заправляють бензопили. Також зросла зарплата лісників та подорожчали запчастини до обладнання. Ми просимо людей офіційно купувати дрова, бо зараз розвелося багато шахраїв, які просять переказати їм на банківську картку передоплату за дрова. Такого робити не можна. Зокрема, жоден наш лісгосп ніякої передоплати не вимагає.

До речі, в розробці зараз державний онлайн-магазин «ДроваЄ». Він дозволить замовити дрова у лісгоспі безпосередньо через додаток «Дія». Його планують запустити до початку опалювального сезону.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також