Два зайвих крісла для депутатів

1302 0

Ми у соцмережах:

Володимир Ковальчук та Андрій Сайчук

Рівненська облрада за три з половиною роки останньої каденції пережила кілька криз і кілька відверто комічних ситуацій. Одна з них була у 2016 році, коли у раді після рішення суду стало одразу два голови. Після бійки і тривалих переговорів ситуацію вдалося вирішити — обидва голови (Олександр Корнійчук та Володимир Ковальчук) написали заяви про відставку. Цього року раді може бути теж непросто. Доведеться вирішувати проблему з двома «зайвими» депутатами.

У грудні минулого року Радикальна партія відкликала з обласної ради двох своїх депутатів — Андрія Сайчука та Володимира Ковальчука, які кількома місяцями раніше зі звинуваченнями у бік керівництва покинули фракцію. Позбавили мандатів обранців за так званою народною ініціативою, скликавши ініціативну групу «невдоволених виборців» та зібравши понад п’ять тисяч голосів проти кожного. І п.Сайчук, і п.Ковальчук у судах одразу почали доводити, що зібрані підписи — сфальсифіковано. Як розповідали журналістам і доказували суддям, частина підписів зроблена одним почерком, а деякі люди, які є у списку, начебто взагалі нічого не підписували. Також опротестовували процедуру. Мовляв, ініціативна група була зібрана не виборцями, а їхніми екс-партійцями.

Сьомого травня у справі Андрія Сайчука Рівненський окружний адміністративний суд виніс рішення, частково задовольнивши його позов і скасувавши лише один з п’яти протоколів, які оскаржував депутат і відповідно до яких він був позбавлений мандата. Андрій Сайчук зазначає, що рішення суду дозволяє йому вже повернутися до депутатства. Додає, що отримавши повний текст рішення (а суддя оголосила лише вступну та регулятивну частини), прийде з ним до облради та вимагатиме забезпечити йому робоче місце з правом голосування. А заодно подаватиме апеляцію, аби скасувати інші протоколи, та навіть готовий судитися з головою ради, якщо той не виконає рішення суду. У справі Володимира Ковальчука засідання тривають. Наступне призначено на кінець травня.

Рішення суду щодо Андрія Сайчука не є «квитком» для повернення в облраду, вважають у Рівненській обласній виборчій комісії, проти якої і позивалися відсторонені депутати. Голова комісії Наталія Загиней зазначила, що суд не скасував звернення ОВК до керівного органу партії, відповідно до якого Радикальна партія і відкликала Андрія Сайчука та Володимира Ковальчука.

— Процедура відкликання за народною ініціативою є незворотною, — зазначає Наталія Загиней. — Тим паче, з цим судовим рішенням Андрія Сайчука так швидко до депутатських повноважень ніхто не поверне, бо ж суд лише частково скасував деякі статті у нашій постанові. Але якщо він продовжить судитися і виграє, то побачимо, як будемо діяти.

В обласній раді зазначають, що виконають рішення суду, якщо ОВК звернеться з відповідним клопотанням і роз’яснить, як діяти. А якщо суди задовольнять усі позови Андрія Сайчука та Володимира Ковальчука і їм дозволять повернутися у раду, досі не відомо, що буде з Михайлом Прядуном та Миколою Марчуком, які прийшли на місця позбавлених мандатів депутатів. Знайти два додаткових робочих місця для повернутих не проблема — все?таки ще у 2015 році облрада нараховувала 80 обранців, а не 64, як нині. Проте з 66 депутатами, тобто двома «зайвими», Рівненська обласна рада уже порушуватиме закон. І хоч не вперше, без чергового скандалу не обійдеться. Тим паче, що після обрання нового президента і після парламентських виборів облраді і так буде не просто: не виключено, що більшість у раді знову зміниться, а відповідно, буде чергова боротьба за керівні посади.

Алла САДОВНИК


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також