Двічі чемпіон Європи! Про неймовірні здобутки рівнянина Михайла Романчука

3245 0

Ми у соцмережах:

Двічі чемпіон Європи! Про неймовірні здобутки рівнянина Михайла Романчука

Тисячі глядачів у басейні шотландського міста Глазго стоячи слухали гімн України — український прапор над ареною чемпіонату Європи піднімався двічі на честь перемоги 22-річного рівнянина Михайла Романчука, який випередив усіх на дистанціях 400 та 800 метрів вільним стилем. Талановитому спортсмену не перешкодила відсутність у рідному місті нормального басейну. Михайло довів Європі, що він найсильніший.

 

Свою першу перемогу Михайло Романчук здобув у другий день змагань, встановивши рекорд України 3:45.18 (3:46.95 у кваліфікації) на дистанції 400 метрів. А за два дні додав до золотої медалі на 400 метрів срібну на дистанції 1500 метрів, поступився лише німцеві Флоріану Веллброку. Результат Михайла (14:36.88) став новим рекордом України. Попереднє досягнення теж належало Романчуку, який був другим на торішньому чемпіонаті світу у Будапешті, програвши італійцю Грегоріо Палтренері. Цього року італійського плавця рівнянин випередив.

8 серпня, одразу після свого дня народження, Михайло виборов друге золото на цьогорічному чемпіонаті — на дистанції 800 метрів вільним стилем він випередив італійця та німця на кілька метрів.

Першу свою перемогу на міжнародних змаганнях Михайло Романчук здобув у 19 років на етапі Кубка світу в Катарі, на дистанції 1500 метрів вільним стилем. На чемпіонаті Європи-2016 Михайло здобув дві бронзові нагороди — на дистанціях 800 і 1500 метрів. А 20 серпня 2017 року на Всесвітній літній універсіаді в Тайбеї став чемпіоном.

Михайло — син рівненського легкоатлета і тренера Михайла Романчука. Батько хотів, аби син також став легкоатлетом, проте Романчуку-молодшому більше подобалося плавання. Майбутній чемпіон спершу займався у дитячо-юнацькій спортивній школі №2 Рівного, а 2011 го став учнем обласної школи вищої спортивної майстерності, яким вважається і досі, хоча тренується за межами Рівного, оскільки умов для підготовки спортсменів такого класу в нас немає.

Спортсмени міжнародного рівня мають тренуватися двічі на день у басейні завдовжки 50 метрів. У нас є лише 25 метрові. Тож учні ОШВСМ їздять на тренувальні збори до інших областей, найчастіше — до Броварів. Михайло Романчук тренується або у Дніпрі, або за кордоном у складі збірної України. З ним працює рівненський тренер Петро Нагорний.

У Рівному спортсмен має квартиру, подаровану йому як призеру юнацьких Олімпійських ігор. Проте поки що жити у ній не буде — планує наступні рекорди.

Після перемоги на дистанції 400 метрів Михайло Романчук сказав британським ЗМІ:

Я щасливий! Я показав свій найкращий персональний результат, а заодно встановив національний рекорд. Упродовж року ми з моїм тренером робили усе, що могли, для цієї перемоги. Але я знаю, що можу краще, і у майбутньому, думаю, це продемонструю.

Алла Кузіна, заступниця директора обласної школи вищої спортивної майстерності:

У Михайла найбільш високі досягнення серед рівненських плавців. Окрім нього, європейські нагороди свого часу здобували Дмитро Назаренко та Анна Хлістунова. На сьогодні ми маємо чотирьох учнів-плавців постійного складу та двох змінного. Для тренувань усі вони виїздять до інших областей, де є 50 метрові басейни. Кошти на збори виділяємо ми, обласне управління у справах молоді та спорту, часом плавці докладають власні. Фінансування, звісно, хотілося б мати більше, але намагаємося викрутитися з того, що маємо.

Щодо Михайла, то він тренується за кошти Мінмолодьспорту, оскільки є членом збірної команди України — в основному за кордоном: у Франції, Туреччині та Італії. В Україні — у Дніпрі та Києві. Наша проблема — відсутність належної тренувальної бази. І спортсменам, і їхнім тренерам доводиться постійно перебувати далеко від дому. Але оскільки Михайло є учнем нашої школи, то його медалі додають нам очок. Торік наша школа була на 11 му місці серед інших обласних шкіл. Сподіваємося, цього року результати будуть кращими.

Окрім Михайла, високі результати має наш стрілець Олег Омельчук, який навесні встановив два світових рекорди. Цими днями проходить чемпіонат Європи з легкої атлетики, в якому беруть участь чотири наших учні. У нас великі сподівання на Наталку Прищепу.

Микола Петренчук, голова обласного відділення Національного олімпійського комітету України:

Михайло на сьогодні є найбільш титулованим спортсменом нашої області. Він — надзвичайний спортсмен. У цьому є заслуга і його батьків, і тренерів, які з ним працюють і йому допомагають, і його наполегливості. На сьогодні наша область демонструє найкращі результати у плаванні завдяки перемогам Михайла. Було б добре, якби область мала свою тренувальну базу.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також