"Дякую від щирого нового серця": як почувається перший реципієнт на Рівненщині (відео)

1516 0

Ми у соцмережах:

Прогулюється навколо будинку, робить зарядку та їздить на автомобілі. А ще на початку грудня 46-річний Сергій із міста Сарни не міг повноцінно рухатися. 18 грудня 2020 року чоловік став першим реципієнтом, кому в області успішно пересадили серце.

Для Сергія автомобіль – це спосіб заробити гроші. 26 років він займався роздрібною торгівлею і був єдиним годувальником в сім'ї. Нині чоловік проходить реабілітацію і чекає повного одужання, аби знову працювати, повідомляє Суспільне.
Суспільне Рівне
"Себе почував дуже погано. Не міг ходити, навіть два метри ступити, не те, що в гараж сходити, а і дома не міг ступити. Ночами не спав, був на снодійному. Наразі почуваюся чудово. Легко ходжу, немає задишки, трошки пробую по сходах ходити. По сходах тяжкувато ще підніматися, але стараюся з кожним разом все більше ходити", – розповідає Сергій.
Чоловік відчув погіршення стану здоров’я п'ять місяців тому. Тоді лікарі давали малі шанси на життя.
Суспільне Рівне
"Лікарі повідомили одразу, що він може померти в будь-який час. Настільки у критичному стані було його серце", – розповідає дружина Ніна.
"По життю був атеїстом, зараз, після лікування, ще перед операцією поїхав в церкву, похрестився", – каже Сергій.
Суспільне Рівне
За цих півтора місяця після операції чоловік схуд на 40 кілограмів. Наразі приймає 29 препаратів в день. Окрім того, у Сергія діабет і він змушений кожного дня колоти інсулін. А ще прийматиме імуносупресанти, щоб не було відторгнення.
"Я безмежно вдячний тій родині, тій людині, чиє серце б'ється в мені, за наданий мені шанс жити повноцінно", – каже чоловік.
Суспільне Рівне
сестра показала фото Назара Тополюка
Серце, яке пересадили Сергію, належало 39-річному рівнянину – Назару Тополюку. Чоловіка побили, а після констатації смерті головного мозку рідні дали згоду на трансплантацію.
Суспільне Рівне
"Мій брат був дуже чуйною, справедливою людиною. Він все життя мене підтримував, ми жили завжди разом, жили одними проблемами. Він ніколи нікому не бажав зла. Я його дуже сильно любила і це для нас велика трагедія. Коли це трапилося, ми поговорили з мамою, що нехай сердечко нашого брата б'ється ще в комусь", – пригадує сестра донора Вікторія Тополюк.
Крім того, органи Назара врятували ще три життя.
"Інші органи: нирки і печінка у спеціальних контейнерах з льодом транспортувалися одразу в інститут Шалімова. Забір органів проводили фахівці також з інституту Шалімова і вони поїхали до себе на базу, і там вже виконували трансплантацію нирки й печінки", – коментує анестезіолог Рівненської міської лікарні Андрій Гирак.
"Хочу наголосити, щоб громадяни з розумінням ставилися до даної проблеми і надавали згоду в разі потреби на забір органів – вони рятують людські життя", – коментує Сергій.
Операцію у Рівненській міській лікарні Сергію зробили безкоштовно. Вона була першою в області успішною операцією з пересадки серця.
"Є в Україні величезна кількість людей, які стоять на черзі на пересадку і держава наша платить мільярди доларів, відправляючи цих людей закордон. Наприклад, один хворий, що потребує пересадку нирок, державі обходиться гемодіаліз приблизно в мільйон гривень на рік", – розповідає заступник головного лікаря Рівненської міської лікарні Ігор Дундюк.
"Хотілося б щиро подякувати від усього серця, від свого нового серця всім лікарям кардіохірургічного відділення та всього персоналу Національного інституту хірургії та трансплантології імені Шалімова, а також лікарям та медперсоналу Рівненської міської лікарні за їхні золоті руки, за те, що вони мені зробили трансплантацію серця, дали шанс жити повноцінним життям, – коментує Сергій.

Другий день народження у чоловіка тепер – вісімнадцяте грудня. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також