Експерти вважають, що Білорусь уже навряд чи вторгнеться в Україну

1022 0

Ми у соцмережах:

Експерти вважають, що Білорусь уже навряд чи вторгнеться в Україну

В американському Інституті вивчення війни вважають, що Білорусь уже навряд чи вторгнеться в Україну.

 На сторінці відомства повідомляють, що такий крок міг би спровокувати внутрішні заворушення в країні, адже відкрита участь у війні послабить можливості президента Олександра Лукашенка.

Там нагадують, що Лукашенко, аби придушити народні протести проти його правління у 2020 і 2021 роках, покладався на елементи білоруських збройних сил на додаток до білоруських спецслужб.

«Залучення значної частини цього апарату безпеки до війни в Україні, швидше за все, зробить Лукашенка відкритим для нових заворушень і опору», — пишуть аналітики.

Лукашенко також, імовірно, усвідомлює, що вторгнення в Україну підірве його авторитет як лідера суверенної країни, оскільки буде очевидно, що спроба Росії забезпечити повний контроль над Білоруссю увінчалася успіхом.

Вступ Білорусі у війну в гіршому випадку змусить Україну тимчасово перевести частину солдатів і техніки з поточної лінії фронту.

Заступник начальника Генерального штабу ЗСУ Олексій Громов 24 листопада заявив, що теоретично у війні з Україною можуть брати участь 15 тисяч білоруських військових, крім 9 тисяч російських, дислокованих у Білорусі.

«Навіть якби Лукашенко направив значно більшу кількість своїх сил для наступу на Україну, білоруська армія все одно була б невеликою силою, яка не змогла б досягти істотного оперативного успіху», — вказують в ISW.

І все ж там наголосили, що Білорусь продовжуватиме допомагати росії вести війну в Україні, хоча Лукашенко навряд чи відправить свою армію до бойових дій. Білорусь може пропонувати росії матеріали, які рф не може інакше отримати через міжнародні режими санкцій.

«Надання Білорусією території та повітряного простору дозволяє російським силам підтримувати свої наступальні операції в Україні та завдавати ударів по українських цивільних об’єктах із безпечної гавані», — пояснюють аналітики.

Натомість російські посадовці продовжуватимуть проводити інформаційні операції, спрямовані на припущення про те, що білоруські сили можуть вторгнутися в Україну.

Цим вони спробують переконати Україну, що білоруські сили можуть затиснути українські сили на білоруському кордоні. Надзвичайно малоймовірно, що ці інформаційні операції свідчать про фактичне білоруське втручання в осяжному майбутньому, переконує ISW.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також