Елтон Джон і міська рада Рівного

1131 0

Ми у соцмережах:

Елтон Джон і міська рада Рівного

Чи зможе Елтон Джон, який відкрито називає себе геєм, при бажанні дати концерт у Рівному? Юрист ГП «Українська Гельсінська спілка з прав людини» в м. Рівне Марія Цип’ящук не впевнена. Бо масові заходи, які пропагують ЛГБТ-цінності, Рівненська міська рада заборонила ще 24 січня. А концерт можна розцінити саме як такий. Це в Рівненському окружному суді й намагалася пояснити юристка.

До суду на міську раду подав рівнянин Дмитро Деркач. Сам він на судовому засіданні, яке відбувалося 21 лютого, не був, бо, як пояснила його адвокат п. Цип’ящук, наразі навчається в Києві. У столиці здобуває освіту юриста. Саме як юрист-початківець, а не як представник гей-спільноти він зацікавився цієї справою, запевнила адвокат.

— Ухваливши це рішення, Рівненська міська рада перевищила свої повноваження, бо такі обмеження приймає лише суд, — пояснює адвокатка. — Це порушення прав людини, закріплених Конституцією та Європейською Конвенцією про права людини. Можна говорити про дискримінацію людей.

До цього рішення багато запитань і з юридичної точки зору щодо методів оцінки. Наприклад, хто приймає рішення, що певне висловлювання чи певний формат заходу є саме пропагандою? Хто вирішує, що поведінка представників ЛГБТ-спільноти є девіантною статевою поведінкою? Я говорю про оціночні судження в рішенні, які є незрозумілими юристу, які дозволяють тоді й концерт Елтона Джона розцінити як пропаганду ЛГБТ-цінностей.

Проте суддя змушена була перенести судове засідання в цій справі на 18 березня, бо відповідач не опублікував своєчасно оголошення про судове засідання у цій справі, а саме за 7 днів до судового засідання, щоб усі зацікавлені особи були поінформовані. Крім того, відповідач надіслав суду відзив у цій справі, проте суд його не отримав, а доказів, що відзив був надісланий поштою, адвокат із собою теж не взяв. Як і жодні письмові докази, що таке рішення було прийнято на сесії — протокол сесії та інші.

Представник відповідача — головний спеціаліст-юрист організаційного відділу Рівненської міської ради Андрій Шпак коментує:

— На сайті Рівненської міської ради повідомлення було опубліковано вчасно, а друковані видання виходять по четвергах, і ми фізично не встигли подати оголошення вчасно. Відзив — це наша реакція на позов, наші пояснення, чому таке рішення було прийнято. Проте його суті я поки розкривати не буду.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також