Єпархіальне управління у Рівному порожнє, бо будівлю з`їдає столітній грибок

2656 0

Ми у соцмережах:

Єпархіальне управління у Рівному порожнє, бо будівлю з`їдає столітній грибок

Стара будівля, розташована в центрі Рівного на вул. Словацького, привертає увагу хіба що своєю занедбаністю.

На її фасаді — вивіска, яка свідчить про те, що тут діє єпархія ПЦУ, а на даху — збереглися куполи з хрестами. Ми вирішили дізнатися історію цієї будівлі та плани власників. Адже в місті почали говорили про те, що цю будівлю навмисно доводять до руйнування, щоб продати.

Богдан Лимар, член парафіяльної ради церкви святого Миколая Чудотворця, розповідає історію протистояння за будинок:

 — До 1939 року ця будівля належала громаді УПЦ. За радянської влади приміщення перейшло у комунальну власність міста. Тепер цей занедбаний будинок з обдертим фасадом та руїнами всередині належить єпархії ПЦУ. У 2004 році частина громади церкви святого Стефана, яка знаходиться у маленькому дерев’яному храмі на кладовищі Грабник, домоглася від рівненської влади права користування цією будівлею.

У зв’язку з тим, що громада ще не була зареєстрована та щоб посилити позиції колишньої УАПЦ на Рівненщині, було вирішено зареєструвати будівлю за новоствореною консисторією УАПЦ. Однак згодом люди з’ясували, що деякі «діячі» від УАПЦ хочуть будівлю продати. Для того, щоб цьому запобігти, на території будинку було зроблено капличку, яка згодом переросла в храм Миколая Чудотворця. В цьому ж році храм був освячений митрополитом Львівським, предстоятелем УАПЦ Макарієм. Постійно тривала боротьба громади проти спроби продати будинок. Рік тому під приводом розбудови єпархіального управління вже ПЦУ правоохоронці виселили громаду храму з приміщення.

Залишились тільки встановлені громадою хрести — на подвір’ї та на куполі храму. З того моменту жодної живої душі в єпархіальному управлінні не бувало. А громада церкви святого Миколая Чудотворця існує — богослужіння проводяться щонеділі, в православні свята в переобладнаному під храм клубі підприємства, яке належить прихожанину храму.

Гавриїл Кризина, єпископ Рівненський та Сарненський ПЦУ:


— Будівля на вулиці Словацького, 12 повністю належить Рівненсько-Волинській єпархії ПЦУ. За часів радянської влади й до 2001 року в ній діяли різні державні установи. Однак 10 грудня 2001 року це приміщення було передано тоді Рівненсько-Волинській єпархії Української Автокефальної Православної Церкви. Наразі будівля непридатна до використання. Там всюди грибок більш як столітньої давнини. Тому поки я тимчасово приймаю прихожан за адресою: вул. Кулика і Гудачека, 24-В. Плануємо провести повну реконструкцію приміщення єпархії. Поки війна, то цей процес дещо зупинився.

Богдан СЛОНЕЦЬ


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також