Євген Кучерук — про спостережні ради при лікарнях: «Хтось мутить воду, створює інтриги…»

1644 0

Ми у соцмережах:

Євген Кучерук — про спостережні ради при лікарнях: «Хтось мутить воду, створює інтриги…»

Рівне може стати пілотним містом в Україні, де запрацюють спостережні ради при комунальних медичних закладах. Новацію придумали в Кабінеті Міністрів, але чомусь саме в нашому обласному центрі її хочуть втілити першими. Що зовсім не до вподоби міським медикам. Адже ці спостережні ради матимуть повноваження призначати головних лікарів і контролювати фінанси лікарень — а значить, і керувати медичними грошовими «потоками».

Олександр Третяк, міський голова Рівного:

— Питання дискусійне. Управління охорони здоров’я відпрацювало ту постанову Кабінету Міністрів, але не в повній мірі. Тому що у нас є чотири таких медичних заклади (вторинного і третинного рівня), і на кожен має бути своя спостережна рада, а створили лише дві. Чи це помилка, чи не врахували постанову… Другий момент — невчасно повідомили громадськість. Не всі представники громадських організацій змогли вчасно подати свої документи: потрібно було зібрати кілька довідок. Потрібно буде перезапустити процес створення спостережних рад, адже така рада обирається раз на три роки. Це формат наглядової ради, яка, по суті, контролює роботу медичного закладу — і роботу колективу, і фінансову звітність, ще й обирає головного лікаря. Я був здивований, коли громадська організація мисливців та рибалок подала свою кандидатуру на спостережну раду… Як на мене, це виглядає трохи дивно.

Тетяна Воронцова, членкиня Рівненського міськвиконкому:

— За моєю інформацією, управління охорони здоров’я просто формально скопіювало учасників, які були подані на дві спостережні ради. І створило чотири. Маємо такий прецедент, що процедура не відповідає чинному законодавству і обмежує права громадськості. Адже згідно з постановою Кабміну від кожної громадської організації може бути подана одна кандидатура на одну спостережну раду. Те саме стосується депутатів і членів міськвиконкому. Виходить, що подано лише по два кандидати, а не по чотири. Тому потрібно скасувати наказ управління охорони здоров’я про створення спостережних рад і їхній персональний склад від 30 грудня 2021 року як незаконний. І розпочати все спочатку, перезапустити процедуру, оголосити про набір кандидатів у спостережні ради.

Євген Кучерук, головний лікар Рівненської центральної міської лікарні:

— Ми перше місто в країні, що створює спостережні ради — ще й перед самим Новим роком. Це викликає певні непорозуміння, підозри, що є якісь «підводні камені». Мені 72 роки, через два місяці у мене закінчується контракт. Я можу ще рік пропрацювати, якщо скажете. Але в лікарню можуть увійти люди, які зовсім не відповідають її «духу». Хтось мутить воду, створює інтриги… Це заважає людям нормально працювати. Я зовсім не хочу, щоб весь колектив стояв під стінами цього гарного будинку (йдеться про сесійну залу міської ради на вул. Поштовій, 2. — РВ.).

Прошу поставитися до цього з розумінням і відповідальністю — нам потрібна нормальна медицина, там не повинно бути політики. Через місяць-два готується нова інтерпретація цього положення про спостережні ради. Там же навіть не включені колективи, де наш голос? Рівне має хорошу медицину, одну з кращих в Україні. Я вважаю, що в даному випадку нам піонерами не потрібно бути, ми зробимо дурницю. Скасувати оці всі моменти — це буде правильно.

Це питання довго обговорювали на останньому засіданні міськвиконкому, але згоди не дійшли. Тож вирішили розглянути на наступному, яке відбудеться 18 січня. Чекатимуть роз’яснень від начальника міського управління охорони здоров’я Віктора Іськіва.

Легітимні вони чи ні, але перші робочі засідання цих спостережних рад уже відбулися 30 грудня торік — у центральній міській лікарні та лікарні №2, а також у міській дитячій лікарні та міському пологовому будинку. На сайті міськуправління охорони здоров’я можна почитати протоколи цих засідань і подивитися, хто ж саме став членами спостережних рад. Щоправда, шукати їх потрібно у розділі новин.

Так, головою ради ЦМЛ обрали Сергія Рибачка — депутата міськради Рівного від фракції «Рівне Разом» та екс-голову облдержадміністрації, а його заступником став голова благодійної організації «Мережа 100% життя Рівне» Юрій Лазаревич. Головою ради міської лікарні №2 став вищезгаданий Віктор Іськів, заступником — член міськвиконкому Роман Петролюк. Також Роман Петролюк очолив спостережну раду міської дитячої лікарні, а його замом став Віктор Іськів. А от спостережну раду пологового будинку очолив депутат міськради від фракції ВО «Свобода» Євгеній Іванішин, заступником обрали його колегу депутата-«свободівця» Юрія Осіпчука, який нині очолює постійну комісію міськради з питань охорони здоров’я, а в минулому керував обласним управлінням охорони здоров’я.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також