Фірташ може залишитися без «Рівнеазоту»: АМКУ вирішив примусово поділити групу компаній олігарха

3785 0

Ми у соцмережах:

Дмитро Фірташ. Фото - з сайту ua:news

Сьогодні, 5 вересня, Антимонопольний комітет України ухвалив рішення примусово поділити групу компаній OSTCHEM Дмитра Фірташа.

Рішення АМКУ стосується виробників азотних мінеральних добрив, які входять до OSTCHEM.

Як йдеться на сайті Антимонопольного, комітет встановив, що група компаній OSTCHEM (заводи-виробники ПАТ «Азот», ПрАТ «Рівнеазот», ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання азот» та оптова торговельна компанія ТОВ «НФ Трейдінг Україна») зловживала монопольним становищем на ринку первинної реалізації азотних мінеральних добрив впродовж 2014-2017 років.

Зокрема, як встановив АМКУ, група компаній систематично перепродувала всередині групи за завищеними цінами природний газ, який є основною сировиною при виробництві добрив, що призвело до встановлення необґрунтованої собівартості їхнього виробництва та, як наслідок, до завищення вартості добрив.

Також з березня по червень 2017 року (у час сезону весняно-польових робіт) заводи припинили виробництво азотних мінеральних добрив, що призвело до недопоставки товару аграріям.

««Підставою» для зупинки заводів стало свідоме непроведення розрахунків за поставки газу і навіть невитребування вже оплаченого групою газу із сховищ. Водночас, з покупців було взято передоплату за виробництво добрив», - зазначають в АМКУ.

Оскільки реалізація добрив за межі групи відбувалась через торговельну компанію ТОВ «НФ Трейдінг Україна», на цю компанію накладено максимально можливий штраф – 107 млн грн.

АМКУ вважає, що якби три основних українських заводи-виробники азотних мінеральних добрив конкурували між собою, а не діяли як один суб’єкт, встановлені зловживання були б неможливими.

«З урахуванням тривалості та істотності порушення, його негативного впливу на аграрний ринок держави, а також з метою ефективного припинення зловживання монопольним становищем» до заводів групи Дмитра Фірташа застосовано санкцію у вигляді примусового поділу.

Поділити заводи олігарха мають впродовж дев’яти місяців з дати одержання цього рішення.

Зазначимо, що за останні роки "Рівнеазот" наростив борги, зокрема перед працівниками. На сьогодні підприємство залишається найбільшим в області боржником із заробітних плат.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також