Фото на згадку

6628 0

Ми у соцмережах:

Фото на згадку

Подорожуючи цікавими місцями, інколи дуже шкодуєш, що поряд немає фотоапарата, котрий міг би зберегти нащадкам твій шквал емоцій, вражень та красу навколишнього світу. Якщо подібні думки вам знайомі, а відпустку ви запланували провести у мальовничих місцях — сьогоднішня розмова буде вам корисною.

Поради професіоналів Оскільки фотоапарат — річ особлива, а його ефективне використання вимагає певних навичок та вмінь, спочатку я вирішила звернутися до тих, хто знає про фотографування якщо не все, то майже все, і завітала до рівенського фотоклубу «Час». За словами фотохудожника Олексія Потянка, обирати конкретний апарат варто з огляду на мету його придбання. Якщо до якості фотографій ви не висуваєте надмірних вимог (головне, аби друзі впізнавали), то можна зупинити вибір і на дешевших моделях. Проте якщо ви хочете отримати якісні фотографії або перетворити фотографування в постійне захоплення — варто придбати дорожчий і, відповідно, кращий фотоапарат. Одним з показників якості фотоапаратів є матеріал, з якого виготовлена їх оптична система, яка відповідає за чіткість зображення та передачу кольорів: у дорожчих апаратів це скло, у дешевих — пластмаса, яка з часом може подряпатися. Також про солідність апарата свідчить наявність у ньому об’єктива Zoom, котрий має кілька режимів зйомки: «ширококутний» — добре підходить для фотографування пейзажів чи інтер’єрів, «довгофокусний» — для портретів, та «нормальний» режим. Стосовно бажаної країни походження апарата, то, на думку професіоналів, найкраще зарекомендували себе японські та німецькі виробники. Щодо спалаху фотоапарата, то краще, щоб його вимкнення і ввімкнення регулювалося при потребі власником, іноді стає у пригоді функція примусового ввімкнення спалаху. Наприклад, якщо спалах реагує на рівень навколишнього освітлення, то в сонячну погоду він може й не спрацювати. Але саме при яскравому сонячному освітленні тіні від предметів та постатей глибокі та довгі — в такому випадку спалах значно покращить якість зображення на фотографіях, особливо портретних. Інакше глибока тінь від власного носа може невпізнанно змінити ваш зовнішній вигляд. З подібних причин також рекомендується фотографуватись у хмарну погоду, коли м’яке й приємне освітлення ідеальне для будь-якої зйомки. Щодо інших рекомендацій фотографам-аматорам, то їм Олексій порадив найперше навчитися кадрувати фотографії — знімати лише те, що несе якусь інформацію, та відрізати все непотрібне. Наприклад, якщо фотографувати групу людей на нічим не примітному фоні, то краще зробити середній чи крупний план людей, щоб передати їх настрій.

Вартість Найдешевший фотоапарат можна придбати на ринку, починаючи від 35-40 гривень, у магазинах ціни розпочинаються в середньому від 60 гривень. Як розповіла пані Світлана — консультант рівенського представництва україно-венесуельського підприємства «Фокус», у них найдешевший напівавтомат Kodak KВ 10 з ручним перемотуванням плівки коштує 69 гривень, у ціну входить вартість плівки та елементів живлення. За 155 гривень можна придбати автомат Olympus, 186 гривень коштує фотоапарат Canon BF800 з різними режимами спалаху та таймером. Скориставшись функцією «таймер», можна сфотографувати самого себе — фотоапарат спрацює через зазначений вами час. Проте одним з найкращих апаратів середньої цінової групи є мультифокусний Olympus mju2 за ціною 499 гривень з функціями примусового включення спалаху та макрозйомки — з її допомогою можна фотографувати дуже маленькі предмети. Також у магазині можна придбати й аксесуари — футляри до апаратів коштують від 9 до 60 гривень, залежно від матеріалу виготовлення, довжини ручки, оздоблення. До речі, фотоапарати Olympus та Samsung продаються вже з футлярами. Великі й маленькі штативи можна придбати за 11-200 гривень, залежно від розміру, спалахи до фотоапаратів коштують від 45 до 279 гривень. Однак у відділі «Fuji Film», що на першому поверсі Будинку одягу, мені вдалося знайти фотоапарат Polaroid вартістю 27 гривень 80 копійок. Як розповіла продавець-консультант відділу Оксана Слободенюк, дешевим дивом виявився одноразовий фотоапарат — після використання усіх 27 кадрів апарат просто викидають, оскільки заправити в нього плівку для подальшого використання неможливо. Цікаво, що випускають одноразові апарати практично усі відомі виробники, а їх вартість — у межах 30 гривень. Найчастіше такі фотоапарати купують для аматорської підводної зйомки, що доволі вигідно, адже лише вартість заправленої в них фотоплівки становить близько 13 гривень. Найдешевший повноцінний апарат Skina у «Fuji Film» можна придбати за 59,90 гривні, найдорожче коштує шикарна професійна фотокамера Nikon — 1899 гривень. Кого цікавлять фотоапарати радянського виробництва — може звернутися у спеціалізований відділ, розташований в супермаркеті «Літа» на Північному. Проте нині більший інтерес покупців викликають цифрові фотоапарати, основною перевагою яких є якісно відмінний процес фотографування. Цифрові апарати не потребують фотоплівки, а всі фотографії, зроблені на них, зберігаються в оперативній пам’яті й з ними можна працювати — попередньо переглядати на спеціальному екрані фотоапарата, редагувати та зберігати в комп’ютері. Проте поки цифрові апарати дещо задорогі й коштують у середньому від найдешевших і вже застарілих за 400 гривень до найдорожчих професійних за 58 тисяч гривень. Середній цифровий апарат обійдеться у 300-400 умовних одиниць.

Фотоплівки Що стосується фотоплівок, то в Рівному найбільше представлені плівки виробництва Kodak, Fuji, Konica. Поділяються фотоплівки за чутливістю: 100, 200 і 400 одиниць та кількістю кадрів — 12, 24 та 36. Плівка з чутливістю 200 одиниць вважається універсальною, для фотографування на вулиці краще обрати плівку з чутливістю 100 одиниць, а для фотографування у вечірній час підійде плівка з найвищою чутливістю — 400 одиниць. Цікаво, що забарвлення коробочок, у котрих продаються фотоплівки, не випадкове — колір коробочки свідчить про збалансованість плівки за певним кольором. Так, плівка Kodak у жовтій коробочці відповідно збалансована на жовті відтінки, тому на ній найкраще виходять портретні фотографії. Білі, зелені та червоні плівки Fuji дозволяють гарно передавати красу природи, а на синій Konica добре виходять холодні кольори та тони. Придбати фотоплівку можна, починаючи від найдешевшої Konica VX (чутливість 200 одиниць, 12 кадрів) за 7 гривень до найдорожчої Kodak Gold (чутливість 400 одиниць, 36 кадрів) за 15 гривень.

Фотографії Нині виготовити фотографії в Рівному можна як у спеціалізованих магазинах та сервісних центрах, так і в приватників, причому в останніх часто це можна зробити значно дешевше і без втрати якості. В середньому виготовлення однієї фотографії найпопулярнішого в місті формату 10х15 коштує від 45 копійок до 1,15 гривні. В деяких місцях за умови друку 30 фотографій вам подарують ще фотоальбом для них. Тож, вирушаючи на відпочинок, не забудьте захопити з собою фотоапарат, проте якщо раптом забудете — не надто сумуйте. На більшості курортів діють пункти прокату різноманітних фотоапаратів, вартість оренди яких залежить від вартості самого апарата. Наприклад, торік прокат напіавтомата в Євпаторії коштував 3 гривні за добу при заставі 45 гривень, повного автоматичного фотоапарата — 6 гривень за добу при заставі 100 гривень.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також