Зимова риболовля

6538 0

Ми у соцмережах:

Зимова риболовля

В одному з літніх випусків рубрики ми розповідали про те, скільки коштує рибацьке захоплення. Сьогодні ж говоримо про особливості зимової риболовлі.

Снасті Завідувач магазином «Мисливець» Вячеслав Козярчук розповів, що відмінності між літньою та зимовою риболовлею є не лише в погодніх умовах, але й у спорядженні. Так якщо влітку рибалки вирушають на річки та ставки, озброєні вудочками та спінінгами, то взимку їм знадобиться коротке вудилище, довжиною 15-50 см. Ручку такого вудилища виготовляють з дерева, пробки чи пенопласта. Більшість вудилищ продаються вже з котушками, проте для деяких котушку потрібно купувати окремо. Також на вудилища кріпляться «сторожки», котрі взимку заміняють більш звичні поплавки. Вартість зимових вудилищ залежить переважно від виробника, а отже й якості — в середньому їх можна придбати від 3 до 26 гривень, котушки коштують в межах 3-5 гривень. Товщина жилки для зимової риболовлі повинна становити в середньому від 0,08 мм до 0,20 мм. Найдешевша вітчизняна жилка чернігівського виробництва коштує 0,90 гривні за 100-метровий моток, найдорожча німецька — до 5 гривень.

Наживки Взимку застосовують як натуральні, так і штучні риб’ячі спокуси. Серед штучних наживок попитом користуються блешні-мормишки та блешні-крабики. Мормишка — це невеличкий грузик з олова, свинця, міді, нержавіючої сталі чи їх сплавів із закріпленим на ньому гачком та отвором для кріплення жилки. Форми мормишок дуже різні, проте найпопулярнішими є «дробинка», «крапелька», «жук» та «чортик»— з потрійним гачком. Коштують мормишки від 60 копійок до 7,80 гривні за штуку, залежно від виробника та матеріалу виготовлення — найкращими вважаються вольфрамові мормишки. Блешні-краби за своїм зовнішнім виглядом схожі на апетитних для риб маленьких мешканців морських узбережь. Проте від нещастя бути з’їденими крабики-блешні захищаються потрійними гачками — придбати їх можна за 1,56 гривні. Однак чи не найкращою зимовою наживкою вважається натуральний мотиль, придбати який можна на ринках. Наприклад в кіоску «Риболовні товари», що розташований на вулиці Полуботка, порція мотиля — сірникова коробочка з верхом коштує 2,80 гривні. Оскільки гачки на мотилях не передбачені, їх потрібно придбати окремо — в середньому за 8-80 копійок, залежно від країни-виробника. При вудінні на мотиля спеціалісти радять застосовувати тонкі невеликі гачки — № 2,5-3. Штучний мотиль, котрого чіпляють на мормишку, коштує близько 1,30 гривні за упаковку.

Спорядження Також до оснащення справжнього зимового рибалки варто додати спеціальний ящик для зимової риболовлі, виготовлений з легкого металу і з м’яким сидінням. В такий ящик легко поміщаються всі необхідні снасті, а сам рибалка може сидіти на ньому, не боячись застудитися. Придбати ящик для рибалки можна за 100-125 гривень. Для успішної боротьби з льодом знадобиться льодобур, які виробляють в Харкові та Києві. Їх вартість приблизно однакова — в межах 96 гривень, хоча дещо кращою вважається київська продукція. Черпак для льоду можна придбати за 8,10 гривні. Також, вирушаючи на зимову риболовлю, варто подбати про теплий одяг та взуття — німецькі чоботи на натуральній овчині в «Мисливці» коштують 320 гривень, інколи завозять дешевшу білоруську продукцію за 130-150 гривень. Проте основними супутниками зимового рибалки мають бути уважність та обережність — риболовля на льоду буває не завжди безпечною. Саме тому рибалкам-початківцям радять рибалити разом чи поряд з більш досвідченими.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також