Якщо гемоглобін недотягує до норми, перше, що ви маєте зробити, — переглянути свій раціон і зробити акцент на певних продуктах.
Багате на залізо харчування. Найкраще засвоюється — червоне м’ясо, печінка, риба, яйця, молюски. Залізо також міститься в бобових, листовій зелені, горіхах, цільнозернових культурах.
Вітамін C допомагає організму засвоювати залізо з рослин. Ідеально поєднувати перераховані вище продукти з цитрусовими, ягодами, болгарським перцем, броколі, ківі.
Фолієва кислота, вітамін В12, мідь важливі для ефективного продукування червоних кров’яних клітин. На фолієву кислоту багаті шпинат, бобові, авокадо. Джерела вітаміну В12 — м’ясо, яйця, молочні продукт. Міді найбільше в горіхах та насінні. Чорний шоколад (80% какао) — теж містить залізо.
А от кави, чаю, молочних продуктів варто уникати під час їди, коли в меню у вас залізовмісні продукти. Ці напої блокують поглинання заліза, тому вживати їх краще принаймні через пів години (а краще — через годину) після прийому їжі.





