Генератори на Рівненщині не врятують

15814 0

Ми у соцмережах:

Генератори на Рівненщині не врятують

Після того, як днями через удари російських дронів вщент згоріла нафтобаза поблизу Дубна, багато хто замислився про майбутню зиму — адже, як і торік, цілком можливі нові удари ворога по енергетичних об’єктах області.

Торік удари по енергетиці області розпочалися саме з атаки на нафтобазу біля Дубна, через кілька днів ворог знищив ще одну нафтобазу — біля Клеваня, що призвело до тимчасового дефіциту пального. А згодом — ракетним ударом було зруйновано одну з електричних підстанцій у Рівному, як наслідок — довелося застосовувати обмеження на кілька годин електропостачання у місті. Не виключено, що підлий ворог й надалі битиме по цивільних енергетичних об’єктах. Особливо з настанням холодів, щоб ускладнити життя людям. Тому ми вирішили з’ясувати, як область готується пережити майбутню зиму.

Олександр Третяк, міський голова Рівного:

— Цей опалювальний сезон буде не менш складним, ніж минулий. Ще торік ми зробили резерв бензинового та дизельного пального на наших комунальних підприємствах. Це великі обсяги, які дозволяють пройти опалювальний сезон у разі вимкнення електроенергії. Але якщо зникає електроенергія, а Рівне переходить на забезпечення від генераторів, то вони дозволять нам лише зберегти системи життєдіяльності міста. Адже для їхньої роботи потрібні гігантські обсяги пального. На всіх АЗС міста не вистачить пального, щоб забезпечити безперебійне життя Рівного впродовж трьох тижнів без електроенергії. Наприклад, генератор на 500 кВт забезпечує роботу однієї котельні. За годину він споживає майже 100 літрів пального. Робота такого одного генератора на добу вимагає 2 тонни 400 літрів пального. Якщо зникне електроенергія, то буде потрібно забезпечувати пальним пів сотні таких генераторів. Навіть при наявності генераторів у нас не вистачить пального на їхню цілодобову роботу. Звісно, що ніхто такого робити не буде. Тому генератори дозволяють нам лише зберегти систему та підтримувати режим теплоносія, але не більше.
Рівне першим закупило 100 генераторів на школи та дитячі садки. У нас ще є генератори, які ми отримали як гуманітарну допомогу від партнерів. Зараз усі наші генератори передано для тепловиків та водоканалу, щоб підтримати життєдіяльність міста у разі знеструмлення. Торік через відсутність електроенергії котельні у Рівному зупинялися 1044 рази.

Нагадаю, ОСББ можуть придбати генератори, скориставшись спеціальною програмою, яка передбачає, щоа бюджет Рівного відшкодує 70% його вартості. Якщо рівняни мають змогу придбати генератор, то хай купують. Це дозволить забезпечити людей базовими потребами. Також просимо рівнян сплачувати за комунальні послуги, бо це дозволяє підготуватися до опалювального сезону. Зараз мешканці селища Квасилів боргують 3,2 млн. гривень, а рівняни — 247 млн. гривень.

Хочу звернутися до мешканців Рівного: пам’ятайте, ваш ворог — не державна, не обласна та міська влади, а росіяни. Тому всі складні ситуація цієї зими ми будемо долати разом.

Володимир Пшеюк, директор департаменту ЖКГ, енергетики та енергоефективності Рівненської ОДА:

— Наразі готовність області до майбутнього опалювального сезону становить 70%. Активно готуються й підприємства, які постачатимуть людям тепло. Велику роботу проводять енергетики на рівні держави. Вже зараз складають плани того, як у разі чого переживити наші енергетичні підстанції. Якщо у майбутньому переживити буде неможливо, то держава робить запас енергетичного обладнання, яке у разі надзвичайної ситуації можна буде використати. Також уже готуються ремонтні бригади, які відновлюватимуть обладнання, якщо відбудеться надзвичайна ситуація. Зі свого боку, порадив би людям за можливості придбати собі генератор. Поки на них ще не такий великий ажіотаж, то вони є у вільному доступі.

Алла Ліхачова, речниця ПрАТ «Рівнеобленерго»:

— Головним завдання підприємства є безперебійний розподіл електричної енергії. Нагадаю, що минулого року енергетична система країни зазнала цілеспрямованих атак з боку ворога. Тому енергетична інфраструктура зазнала руйнувань, а навантаження на неї тільки зросло.

Ще з квітня «Рівнеобленерго» проводить ремонтну кампанію з підготовки до зими. Адже головним фактором для успішного проходження осінньо-зимового періоду є реконструкція та модернізація електромереж. Вже було встановлено п’ять розвантажувальних ТП-10/0,4кВ у Рівненському та Дубенському районах. Також проводиться реконструкція трьох розподільчих пунктів 10/0,4кВ на території Рівного. Разом з цим, триває процес формування аварійного запасу техніки, матеріалів, запчастин та пального на випадок надзвичайних ситуацій.

Варто пам’ятати, що в холодну пору року споживання електричної енергії населенням зростає приблизно на 30–40% в зв’язку з природними причинами — скорочується світла частина доби, знижується температура повітря. Окрім цього, населення використовує електроприлади для обігріву приміщень. Тому закликаємо до ощадливого та розумного користування потужними електроприладами впродовж доби. Важливо за можливості утриматися від їхнього використання з 16:00 до 23:00. Лише економне електроспоживання є запорукою успішного проходження зимового періоду.

Олексій Кривошеєв, речник «Рівнетеплоенерго»:

— Зараз тривають гідравлічні випробування, заміна аварійних ділянок тепломереж, ремонти і технічне обслуговування котелень та центральних теплопунктів. Крім того, підприємство зробило запас біопалива для наших генерацій на твердому паливі. У нас вже є своя база, де ми зберігаємо паливо та самі його виробляємо з відходів деревини, яку купуємо у виробників. В перспективі матимемо свою сировину — вже цього року посадили перші ділянки енергетичної верби в територіальних громадах поблизу Рівного.

Окрім того, було придбано генератори. Тут важливо розуміти: якщо надовго зникне електроенергія, а на вулиці буде мороз, то тоді запускаємо генератори, щоб не допустити замерзання тепломережі. Інакше це буде катастрофа. Тримати постійно теплопостачання на генераторах неможливо. Собівартість одного кіловата електроенергії близько 40 гривень. Ні ми, ні бюджет, ні споживачі таких витрат не потягнуть. До того ж потрібно дуже багато палива, щоб вся система працювала на генераторах.

Натомість є інший цікавий проєкт: когенерація електроенергії на наших котельнях. На двох котельнях вже стоять станції, котрі видають потужність по одному мегавату. Ми можемо цим утримувати свою котельню, найближчі центральні теплопункти і будинки. Таких генерацій можна запустити більше. Є можливість запустити спільний проєкт з містом та USAID. Потрібна допомога і підтримка від «Рівнеобленерго».

Загалом тепловики мають досвід попереднього року. Тому вже випрацювано певний алгоритм дій. Для нас важливо, щоб у разі відключення електроенергії не виникало ситуацій, коли вона на котельні є, а на тепловому пункті електроенергії немає. І навпаки. Бо в такому разі ми не можемо подавати тепло. Минулої зими під час ракетних обстрілів енергосистеми України ми в реальних умовах навчились працювати. Тож досвід є.

Богдан СЛОНЕЦЬ.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також