З першого листопада цього року покупці нарешті мають право знати, які харчі вони насправді купують. Адже згідно із Постановою Кабінету Міністрів України, тепер обов’язковим є маркування продовольчих товарів, що містять генетично модифіковані організми. Таким чином, покупець зможе обирати: купити дешевшу, але штучну їжу, чи переплатити, але зберегти від ризику здоров’я. Допоки рівняни побачать харчі із маркуванням, мабуть, пройде чимало часу. Кореспондент «РВ» поцікавився думкою спеціалістів з приводу нововведення.
— Згідно із цією Постановою, ввезення та реалізація харчових продуктів, що містять генетично модифіковані організми (ГМО) в кількості понад 0,9%, здійснюється за наявності відповідного маркування із зазначенням якісного складу таких продуктів. Крім того, забороняється ввезення, виробництво та реалізація продуктів із вмістом ГМО, призначених для дитячого харчування, — розповіла кореспонденту «РВ» завідувачка відділення гігієни харчування Рівненської обласної санітарно-епідеміологічної станції Ніна Шуляренко. — Незважаючи на те, що вчені досі не отримали однозначних доказів як безпечності, так і шкідливості цих продуктів для здоров’я людини та негативного впливу їх на довкілля, люди в Україні повинні знати, що вони їдять: генетично модифіковану чи звичайну їжу. У зв’язку з цим важливе саме маркування харчових продуктів. Що ж до практичного визначення вмісту ГМО в продуктах, то нині такі лабораторні дослідження проводять науково-дослідні інститути в Києві. В Рівненській області, а саме в обласній санепідемстанції, проводиться налагодження та випробування лабораторії. Ми плануємо, що уже в 2008 році зможемо проводити в ній дослідження харчових продуктів та сировини на вміст генетично модифікованих організмів. Генетично модифіковані організми можуть міститися у найрізноманітнішій продукції, зокрема, у ковбасах із соєю. Згідно з нововведеннями, на упаковках маркованих продуктів покупець тепер зможе прочитати не лише про калорійність і споживчі якості, але й про наявність генетично модифікованих організмів. Як зазначив директор державного підприємства «Рівненський регіональний центр стандартизації, метрології та сертифікації» Василь Карпенчук, продукти, що містять генетично модифіковані організми, є на ринку України вже десять років. Проте ніде на упаковці не вказувалося, що продукт генетично модифікований. — Якщо в США чи країнах Євросоюзу уся така продукція маркована, що забезпечує споживачу право обирати, то у нас це тільки починають робити, — каже пан Карпенчук. — Ніде в світі не заборонено постачати на прилавки генетично модифіковані продукти, але про це треба зазначати на упаковці, щоб, купуючи продукт, людина знала, чим вона буде харчуватися. Продукти, що містять генетично модифіковані організми, зазвичай дешевші від натуральних. Саме тому були проти Постанови Кабміну про маркування таких продуктів ті, хто виробляє чи постачає їх на ринок.