Генпрокуратура: «Рівнеазот» причетний до відмивання коштів. Там проводять обшуки

2572 0

Ми у соцмережах:

Генпрокуратура: «Рівнеазот» причетний до відмивання коштів. Там проводять обшуки

Генеральна прокуратура оприлюднила інформацію, що разом з Національною поліцією викрила незаконну схему розкрадання коштів та ухилення від сплати податків підприємствами, що належать до групи олігарха Дмитра Фірташа, серед який і «Рівнеазот».

Генпрокуратура повідомляє, що протягом 2015-2017 років «члени організованого злочинного угрупування, з метою розкрадання коштів та ухилення від сплати податків підприємствами «Сєвєродонецьке об’єднання Азот», «Межріченський ГЗК», «Юкреніан Кемікал Продактс», «Рівнеазот», «Хімік» ПАТ «Азот» та іншими, які входять до бізнес-групи «GROUP DF» Дмитра Фірташа, організували діяльність низки фіктивних підприємств та підконтрольних страхових компаній». З метою виводу коштів у тіньовий сектор економіки ці підприємства уклали договори страхування з страховими компаніями «СК Саламандра-Україна» та «СК «ДІМ СТРАХУВАННЯ». На підставі цих угод останнім перераховували фіктивні страхові внески. «Тобто застраховано завідомо непотрібні страхові випадки, які фактично не настали і не мали настати, про що достовірно було відомо членам злочинного угрупування», - повідомляє Генпрокуратура.

«У подальшому розкрадання цих коштів здійснювалось шляхом страхування цими ж підконтрольними страховими компаніями фіктивних кредитних договорів та договорів купівлі-продажу «сміттєвих» цінних паперів інших підконтрольних указаним особам фіктивних підприємств та підставних фізичних осіб. Тобто страхові компанії здійснювали страхування ризиків у разі неповернення кредитів, які видані фінансовою компанією фіктивним підприємствам та підставним особам», - йдеться у повідомленні. Такі кредити не планувалися до повернення, стверджують правоохоронці. Після прогнозованого неповернення цих кредитів страхові компанії здійснювали повне відшкодування таких фіктивних ризиків фінансовій компанії і виводили готівку через банківські установи. «Готівкові кошти, отримані в результаті злочинної діяльності, направлялися підприємствам реального сектору економіки», - підсумовує Генпрокуратура.

Наразі прокурори та поліцейські проводять обшуки в офісних приміщеннях та місцях проживання осіб, які причетні до вчинення злочину. Досудове розслідування проводять у кримінальному провадженні за фактами фіктивного підприємництва, а також незаконних фінансових операцій з метою легалізації коштів в особливо великому розмірі – за ч. 2 ст. 205, ч. 2 ст. 209 КК України. Нагадаємо, «Рівнеазот» з березня не працював, відновив свою роботу лише кілька тижнів тому, заборгувавши працівникам понад 50 млн. грн зарплати.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також