«Головне — щоб співпраця тривала роки»…

1246 0

Ми у соцмережах:

«Головне — щоб співпраця тривала роки»…

Весна. Повноправно господарює квітень. Аромат квітучих дерев п’янить голову. Вибілені будиночки, доглянуті квітники з весняними квітами, пофарбовані огорожі, підведені вапном бордюри, виблискує хрест на місцевій церкві, акуратні вулички. Так зустріло нас село Михайлівка Радивилівського району, що входить до Крупецької об’єднаної громади. У двох населених пунктах, що входять до Михайлівського старостинського округу, живе понад 660 осіб.

Віра Рижук, мешканка села МихайлівкаБіля охайного обійстя зупиняємося. Знайомимося з місцевою жителькою Вірою Рижук, яка зустрічає нас біля воріт. Нинішня пенсіонерка 17 років працювала ланковою в бригаді на вирощуванні буряків, потім на тваринницькій фермі.

Маю два паї, майже 8 гектарів — здала їх в оренду в кластер «Волинь», бо вигідно, — розповідає Віра Рижук. — Бо щоб самому землю обробляти, потрібно мати і техніку, і сили, і здоров’я. А як немає нічого, то сам не впораєшся. На мою думку так.

Чую, говорять часто про ринок землі. Це значить, що нам потрібно землю продати зовсім і лишитися ні з чим. Ні, я проти цього. Дадуть раз стільки?то гривень, вирахують податок і щось залишиться. І на що гроші потратиш — невідомо. І це один раз. А так кожний рік є допомога; і нам, пенсіонерам, до пенсії вона відчутна. А хто тримає господарство, бере собі зерно і вже має чим годувати худобу, птицю. А кому не треба зерно — отримує гроші, цукор, борошно на вибір. При потребі можна до кінця року не чекати, звернувся — і тобі виплатили. Знаю, що звертаються до компанії коли в родині біда, хтось захворів чи похорон, то компанія теж не відмовляє у допомозі. Це добре, і люди тим задоволені. Торік і біля церкви нам допомагали — бруківку виклали.

Кажуть, що цього року знову буде на 2 тисячі гривень збільшена орендна плата. То чого ще хотіти? Відчули різницю. Минулого року дивлюся, сіють кукурудзу, думаю, що воно тут на цих ґрунтах виросте. Колись на полі працювала сама, знаю, що земля не багата, крейда. А яка кукурудза виросла! Зараз нові технології, техніка. Видно, що люди на своєму місці — там і досвідчені агрономи, і решта спеціалістів, якщо такий врожай був на наших полях. Тепер ще й буде соняшник.

Єдине моє побажання, щоб інвестори, які землю обробляють, ще більше робочих місць створювали для молодих людей, аби не їхали вони за кордон. Тоді б люди залишалися в селах, перспектива була б.

Віктор Маркович, старостаРозвіває вітер синьо-жов­тий прапор на адмінбудівлі. Поки спостерігаємо за школярами, що скориставшись перервою, вибігли до гойдалок на майданчик, назустріч виходить Віктор Маркович. Це староста Ми­хайлівського старостинсь­кого округу.

— Рік тому до нас у район зайшов новий інвестор — Група компаній «VITAGRO». У нас утворено підприємство кластер «Волинь», яке взяло в оренду майже 1400 гектарів землі для обробітку. Цей рік промовисто продемонстрував, що ці господарі зайшли не на один рік, а на перспективу і що вони не стоятимуть осторонь проблем громади, — розповідає Віктор Маркович. — Бо вже за цей період була підвищена орендна плата людям і підписана соціальна угода між сільською радою та господарством щодо надання соціальної допомоги.

Завдяки цьому ми змогли вирішити низку питань, які досі не мали змоги виконати. І оцей дитячий майданчик, який ви бачите, також змогли встановити завдяки сприянню кластеру «Волинь». У погожі дні тут черга діток на гірки та гойдалки. Люди дуже задоволені. Поряд загальноосвітня школа на 100 місць, збудована у 60?х роках минулого століття. За рік тут поміняли вікна на енергозберігаючі. Громада звернулася за допомогою, аби посприяли в облаштуванні цвинтаря. Нам виділили 62 тисячі й на вкладання бруківки біля церкви. У сусідньому селі Засув, що входить до нашого округу, теж надали допомогу для обладнання каплички, придбання дзвону та бруківки. Допомога дуже відчутна, бо деякі роботи ми могли виконати за рахунок бюджету, а те, що було не по кишені, виконували за сприяння кластеру «Волинь». І ми їм за це дуже вдячні.

Є в бюджеті місцевому 138 тисяч, а запитів стільки, що й у дві такі суми не вкластися. Звертається молодь — хочуть зробити тренажерні зали. Розглядаємо питання виділення коштів на ФАП, потрібно провести воду, обладнати санвузол, у школі доріжки зробити. У дитячому садку хочеться зробити сучасну огорожу.

Планів багато. Тут і приходить на допомогу кластер «Волинь» і ми дякуємо їм за розуміння. І хоча ми працюємо нетривалий період, хочу сказати лише одне: щоб така співпраця, як в нас, продовжувалася і в наступні роки.

Віктор Маркович також говорить, що інвестор приїжджав на схід села, коли звітував сільський голова. Тоді у присутності громади пайовикам повідомили, що тепер платитимуть 10% від вартості паю. Також було підтверджено, що і надалі надаватимуть допомогу для розвитку Михайлівського старостинського округу. А це немало — 100 гривень за орендований гектар землі. Пайовики, а це 370 жителів, задоволені розрахунком і вже укладають договори з підприємством на новий період. А чому б ні? Орендарі надають одноразову допомогу пайовикам і при народженні дитини, а це 3 тисячі гривень, і на лікування, виплачують кошти у разі смерті когось із пайовиків, при потребі розглядають питання виплати орендної плати наперед.

Олег Шаргородський, директор кластеру «Волинь»— Кластер «Волинь» працює на території 15 сільських рад, а це понад 40 населених пунктів, де ми обробляємо землю. Понад 6 тисяч пайовиків довірили нам свої земельні наділи, — розповідає директор кластеру Олег Шаргородський. — Ми співпрацюємо з усіма громадами, на території яких орендуємо землю, і по можливості надаємо допомогу у найбільших соціальних проблемах, які існують у тому чи іншому населеному пункті.

Згідно з нашими соціа­льно-партнерськими угодами у цьому році плануємо більше уваги приділяти індивідуальному підходу до кожного пайовика. І, звичайно, будемо допомагати відновлювати інфраструктуру громад, які потребують нашої допомоги.

Торік керівництво Групи компаній «VITAGRO» ухвалило рішення про збільшення орендної плати до 8%, а у цьому році плануємо виплачувати до 10% від нормативно-грошової оцінки паю. Крім того, розширили спектр виплат орендної плати, тепер це не лише гроші, а борошно, цукор, зерно — за бажанням людей.

Ми ставимо перед собою завдання досягти вищого урожаю всіх сільськогосподарських культур, буде краща ефективність роботи підприємства, буде вища орендна плата, виграє не тільки підприємство, а й громади і самі пайовики.

Олена ІВАНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також