Головний санітарний лікар Рівненщини: уже зникли коментарі на кшталт «медики накручують статистику, щоб гребти гроші лопатою»

8210 0

Ми у соцмережах:

Головний санітарний лікар Рівненщини: уже зникли коментарі на кшталт «медики накручують статистику, щоб гребти гроші лопатою»

Головний санітарний лікар Рівненщини Роман Сафонов детально пояснив те, чим відрізняється смертність та летальність під час пандемії коронавірусу.

Про це він написав у Facebook:

- На восьмому місяці епідемії в Україні громадяни нарешті припинили молитись на ковід-статистику.
 Вже значно менше звучать звинувачення у соцмережах на кшталт «медики  цілеспрямовано накручують показники захворюваності, щоб гребти гроші лопатою»  або ж «вони приховують реальний рівень зараженості, бо насправді  він у – надцять разів більший».  

Звісно, медики прекрасно знають, що фактична захворюваність інфекційна чи неінфекційна ніколи не збігається  із зареєстрованою, як і розуміють це люди далекі від медицини, але з критичним мисленням, проте  мова про інше.

Є у медичній статистиці показники, які, до речі, часто плутають - «летальність» та «смертність», котрі дозволяють  робити висновки щодо розвитку епідемічного процесу із набагато більшою впевненістю ніж за кількістю підтверджених випадків.
Звісно, і тут не без  проблем,  бо якась частина  смертей не діагностується як спричинена  коронавірусною  хворобою, проте є і багато  випадків коморбідних  хвороб (коли в  одного пацієнта два та більше захворювання)  та коли у випадку смерті  її пов’язують з  ковід, при тому, що у хворого, наприклад, остання стадія онкологічної хвороби.

Отже, летальність  -  відношення числа померлих від конкретної хвороби за певний проміжок часу до загального числа людей, що мають такий діагноз відрізняється від  смертності - частоти випадків смерті в сукупності людей, об'єднаних спільною ознакою.  Якщо в популяції з 1000 осіб  захворіло 500, а з них померло 100 осіб, то смертність від захворювання становитиме  10% (зазвичай вказують як 10 тис. на 100 тис. населення), а летальність - 20%.

Ще можна чути й таке:  летальність рахують  не правильно, бо потрібно не кількість померлих ділити на кількість підтверджених випадків захворювання,  а на сумарну кількість пацієнтів, які вже або одужали, або померли.

Насправді, коефіцієнти летальності (CFR)  рахуються по-різному і  їх порівняння дозволяє епідеміологам робити певні висновки.

На ранніх етапах спалаху, як правило, враховуються пацієнти, які звертаються за меддопомогою, а легкі та симптоматичні випадки реєструються рідше, що призводить до завищення розрахункових значень. Це завищення поступово скорочується  в  міру розширення  масштабів діагностики та збільшення активних випадків.  Смертність у розрізі регіонів можна легко знайти в мережі, тому  нижче даю лише показники летальності.

Показники летальності насамперед  допомагають встановити тяжкість захворювання, визначити вразливі групи населення та  оцінити якість та своєчасність надання медичної допомоги.

На діаграмах ви можете спостерігати різницю у показниках CFR, в залежності від розвитку епідемічного процесу  в регіонах.


 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також