Граніт «фонить»?

2549 0

Ми у соцмережах:

Граніт «фонить»?

Більш ніж тиждень тому на майдані Незалежності у Рівному почали класти нову гранітну плитку. Ця подія не могла пройти повз увагу городян, оскільки останні роботи на центральному майдані міста пам’ятають хіба що пенсіонери. Та й дерев’яний паркан, яким обгородили місце робіт, окрім того, що створює незручності пішоходам, мовчазно приховує результати напруженої праці робітників всередині будівельного майданчика в центрі міста. Як наслідок — щойно покладений граніт почав «обростати» чутками. Найстрашніша з них — чутка про те, що гранітна плитка випромінює радіацію.

У головного комунальника Рівного Юрія Собчука ця чутка викликала відверту посмішку. Після чого він згадав про обов’язкову сертифікацію будматеріалів. А кореспондент «РВ» провів власні заміри, озброївшись дозиметром, яким зазвичай користуються працівники МНС. Собчук не лукавив: гранітна плитка фонить не більше, ніж стара, чи той же пісок, завезений для ремонту — менше допустимої межі: на дозиметрі висвітився показник 0,14 мілізіверта. — Мене дивує: чим більше робиш для людей, тим більше тебе починають критикувати, — обурюється пан Собчук. — Причому критику здебільшого доводиться вислуховувати від людей, які зеленого поняття про комунальне господарство не мають. Щодо самого граніту, то ми маємо сертифікати його якості, які в разі потреби можемо надати будь-кому. Я у своєму місті не робив би Чорнобильську зону. Тендер з вимощення майдану Незалежності, незважаючи на участь у ньому двох підприємств, власниками яких є депутати міської ради, виграла фірма «Євробуд-М». Її працівники вимощували гранітною плиткою приморський вокзал в Одесі, привокзальну площу в Дубні, декілька об’єктів у столиці та майдан навколо нового стадіону, що будує Ринат Ахметов у Донецьку. Граніт для таких потреб, за словами директора «Євробуд-М», завозять з кар’єрів Кіровоградщини. За виконані роботи на площі 3000 кв. м фірма з бюджету міста отримає майже два мільйони гривень. — Якби ця плитка випромінювала радіацію, — каже директор «Євробуд-М» Ярослав Менжерес, — і це хтось з чиновників Одеси чи Києва, де я проводив подібні роботи, виявив, мене б просто розстріляли. Ярослава Менжереса не стільки обурюють чутки про фон гранітної плитки, скільки недолугість місцевих чиновників: — Ніяких консультацій перед початком мощення майдану не проводилося. Мовляв, роби і крапка. Згодом Торгун (секретар міськради — Ред.) мені вказав фірму, в якій я маю придбати 500 квадратних метрів плитки. Решта плитки — моя. Напевно, це і є відповіддю на запитання, чому така дрібна плитка кладеться. Її розміри 10 на 10 см. Такою плиткою добре вимощувати невелику територію біля туалету, а не майдан. На великих площах викладають зазвичай втричі більшою плиткою — вона і обходиться дешевше, і більш якісна. Напевно, в тієї фірми, інтереси якої лобіював пан Торгун, просто було заготовлено 500 квадратів гранітної плитки. От вони і «спихнули» її мені. Наскільки вона буде якісною — покаже час. Єдине зазначу — вже шість піддонів такої плитки мої працівники відбракували.

Коментар Юрій Торгун, секретар міської ради: — Директора цієї фірми я вперше побачив після тендера. Тоді я йому сказав: якщо виникнуть проблеми з плиткою, то можна її брати у фірм, що вже перевірені і працювали не на одному об’єкті в Рівному. Щодо лобіювання чиїхось інтересів, то це повна нісенітниця. Я тут сиджу не для того, щоб лобіювати чиїсь інтереси. Я вже зупинив спроби лобіювання з боку інших людей, коли плитка мала кластися за 850 гривень за метр квадратний. Тепер вона кладеться за реальною ціною — 350400 гривень. Особисто мені «по барабану», чия плитка, головне, аби вона була якісна. А що стосується фірми «Євробуд-М», то ми ще подивимося, як вони будуть виконувати роботи. Якщо так, як до сьогодні, до можемо поміняти їх на іншу фірму. Тим більше, що відповідні пропозиції з Житомира вже є.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також